Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Да ли је у региону (не)могућ (су)живот...

У Вуковару су прошле недеље ухапшена двојица Срба и тројица приведена на информативни разговор због наводних ратних злочина. Како се све то одражава на свакодневни живот у граду у коме дуго година после рата деведесетих није било помена да су страдали и Срби? Ово је само једно од питања на које се осврнуо председник Самосталне демократске српске странке и саборски заступник Милорад Пуповац на конференцији за новинаре у Вуковару, након хапшења и привођења петорице Срба. Конференцију су пратиле колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Већина повратника у руралним деловима Хрватске још увек нема основне услове за живот. Таква је ситуација и у Каринском залеђу, где је нисконапонска мрежа стигла до кућа после 23 године, али се прикључак на струју у појединим засеоцима још увек чека. Шта је разлог томе, истраживале су колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Да је заједнички живот у мултинационалним срединама и те како могућ, најбољи пример дају млади. Српски и бошњачки ученици једне мостарске школе, њихови родитељи и вероучитељи, недавно су се окупили у Саборном храму Свете Тројице у Мостару. Том приликом једнако су се могле чути мудре речи из Библије и Курана. Идеју су покренули сами ученици у жељи да, кроз вероисповести, боље упознају једни друге. Своје утиске пренели су екипи Радио телевизије Републике Српске.

Овога пута, наша сарадница из Мађарске Диана Кондић Ђурић, иначе уредница РТВ Варош из Будимпеште, припремила је две приче. Упознаћемо најмлађе који кроз игру уче српски језик, али и оне старије који кроз КУД "Опанке" већ 35 година представљају српски фолклор у Мађарској.

Реприза емисије у уторак, 18. децембра у 13.05 на РТС Свет.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво