Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Историја позива да покажемо да умемо да памтимо, а будућност обавезује да сачвамо традицију, културу и обичаје. Зато, у "Србији на вези" гости су Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчева и Предраг Обрадовић, председник „Друштва српско-руског пријатељства" и Александар Василић, аутор пројекта "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата". Реприза емисије у петак, 14. децембра у 12.55 на РТС Свет.

Протеклог викенда у Москви одржана је промоција књижевности за децу на српском језику у оквиру пројекта "Двојезична бајка" Друштва српско- руског пријатељства" из Панчева и "Откривамо државе" Централне дечије библиотеке Русије. До сада је у московским библиотекама било јако тешко пронаћи књигу на српском језику, али то више није случај. Гост емисије је Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчева и Предраг Обрадовић, председник „Друштва српско-руског пријатељства".

Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата" резултат је жеље да се данас, сто година по завршетку Великог рата, ода дужна почаст појединцу - српском војнику, малом човеку из Великог рата - за цивилизацију и његово несебично жртвовање за правду, слободу и истину. Покренут од стране Савеза потомака ратника Србије (1912-1920), пројекат такође представља део прикупљене историографске грађе из периода Првог светског рата, коју су потомци послали у част сећања на своје претке, учеснике Великог рата. Велики људи из Великог рата сада се налазе на малим поштанским маркицама, захваљхујући ЈП "Пошта" Србије које је до сада издала неколико филателистичких серија посвећених најважнијим догађајима и неустрашивим јунацима у периоду 1914-1918, како на ватреним зонама фронта тако и у хуманитарном раду, медицинском збрињавању војника и цивила. Гост емисије је Александар Василић, аутор пројекта.

Колико је важно сачувати сецање на ближње, својом музичком нумером, подсетиће нас Француска звезда у успону, Барбара Прави. Сјајним гласом не престаје да одушевљава и највеће критичаре. Њен деда по оцу је Србин, посветила му је песму не кријући да је веома поносна на своје корене.

Уредник и водитељ емисије Тања Адамовић

Дезурни уредник Марија Цвијић

Реализација Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар