Вуксановић: Непријатељство према српском народу у Црној Гори све веће

У Црној Гори један историјски догађај од пре стотину година има два потпуно различита виђења, што доводи до подела у народу. Подгоричка скупштина - део народа је слави, парламент Црне Горе проглашава је ништавном. Шта се уопште дешава у Црној Гори по питању свих оних који се тамо изјашњавају као Срби, у разговору са председником Српског националног савета, Момчилом Вуксановићем, истраживао је Мирослав Карлица. Разговор је вођен у Београду, уочи Свечане академије поводом 100 година уједињења Црне Горе и Србије.

 Господине Вуксановићу, колико је за вас Србе у Црној Гори важно што у Београду обележавате стоту годишњицу уједињења српског народа?

„То је за нас многи важно и баш из тог разлога смо овдје, а сјутра вече у Новом Саду, у Матици српској. У Црној Гори смо имали доста опструкција око обележавања Дана уједињења и ослобођења српског народа и велике Подгоричке скупштине, вероватно јер актуелна власт у Црној Гори жели да направи неку дистанцу од Републике Србије и да у односу на то наше заједништво направи неки искорак у неком негативном смислу.

Ми обележавање Подгоричке скупштине и Дан уједињења Црне Горе и Србије обележавамо већ 18 година у Црној Гори. Никада до сада нисмо имали посебних проблема, а никад нисмо имали примједбу на те манифестације културе, нити на тај садржај манифестације али ове године је нешто друго."

 Ове године су вам ускраћена одређена финансијска средства. Да ли то има везе са вашим последњим активностима?

"Има везе. Они су то већ најавили прије пола године. Значи када смо ми најавили да ћемо и ове године обележавати Подгоричку скупштину, као јубиларну годину, они су на неки начин запретили да ће једноставно Српски национални савјет онемогућити да, како су рекли, троше државна средства за прославу празника који поништавају државност Црне Горе. Ми сматрамо да то једноставно није тачно и свакако смо организовали у више градова у Црној Гори обележавање Подгоричке скупштине и Дан уједињења Црне Горе и Србије."

 Српско национајло веће је упутило и писмо омбудсману Црне Горе у вези последњих дешавања. Шта очекујете?

"Актуелна власт је урадила све да српске организације, не само Српски национални савјет, него и сестринске организације, остану без средстава како не би могли да штите идентитет српског народа у Црној Гори.

Ми смо се обратили заштитнику људских права и слобода, јер ту постоје велике незаконитости и једноставно непоштовање онога што је предвиђено и онога што смо ми користили у обезбеђивању средстава за заштиту идентитета и реализацију пројеката. То је нама у протеклог години потпуно ускраћено, тако да нисмо имали никаквих донација. Ниједан пројекат српске националне заједнице није прошао. Они су сви елиминисани на основу писма којим су ти пројекти писани, тј, ако су на ћирилици. Ми обавезно то радимо на ћириличном писму, ради заштите језичког идентитета и ради заштите ћириличног писма и то је њихов однос према ономе што ми сада радимо.

Да није било Владе Србије и председника Србије који нам је изашао у сусрет и помогао, све наше активности биле би заустављене прије пола године: значи Српска телевизија, Српски радио, Српске новине и Српска књижевна задруга и други пројекти са којима се ми можемо и поностити."

 Који су ваши даљи кораци?

"Ми ћемо упутити писма и званичним институцијама Републике Србије да они обавезно успоставе контакт са администрацијом државе Црне Горе и да покушају да реше статус српског народа у Црној Гори.

Чини ми се да та нетрпељивост и непријатељство према српског народу се сваким даном све више појачава, а он се у овом тренутку може мерити и непријатељством које се исказује према српском народу на Косову и Метохији."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво