Магазин Србија на вези, РТС Свет, 21.06

Знаменитим Србима у част

О прецима који су задужили српски народ, ма где живели, говоримо у емисији Магазин Србија на вези. Гости у студију говориће о Теслином народу, знаменитим Српкињама кроз векове, али и онима које данас окупљају породицу и пријатеље славећи крсну славу, у дану и недељи када Срби широм света славе Светог Архангела Михајла.

Књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, представиће роман "Со земљи", једну од најпродаванијих књига на сајму, о животу и подвигу једног изузетног човека у времену страдања и вере. Роман открива како је Стојан Јовановић из Мркоњићау Херцеговини, постао Свети Василије Острошки Чудотворац, за шта је молио Бога, а за шта свој народ.

Пред почетак емитовања документарног серијала "Теслин народ",на програму РТС-а, који нам открива до сада неоткривене приче о чувеним Србима у Америци, њиховом доприносу развоју човечанства и активном учешћу у стварању историје САД, гост емисије, редитељ Жељко Мирковић.

У СПЦ само су две краљице светице, Света Анастасија, мајка Св. Саве и српска краљица Јелена Анжујска. О манастиру Градац из 1282. године који је посвећен хришћанској љубави краља Уроша Првог Неманића и краљице Јелене Анжујске, који је њена задужбина, у прилогу Раде Ђокоћ Стојадиновић. Сви манастири Немањића су под заштитом су УНЕСКО-а.

Гости емисије су и Татјана Лош и Војислава Беца Танурџић, коауторка и илистраторка књиге "Оне су промениле Србију",посвећену нашим хероинама кроз векове. Свака је обележила време којем је припадала, а по интелекту, таленту, храбрости, узвишеној лепоти, била испред њега. Међу њима су принцезе, ратнице, докторке, научнице, уметнице...

Они већ 20 година померају музичке границе стварајући модерну традицију Балкана, музичар и иноватор древних звучних традиција, Слободан Тркуља и Балканополис, пред велики концерт у Београду, гостују у нашој емисији. Са велике турнеје у свету, видећемо делове спектакуларних концерата чиме су очарали публику.

Музички гости емисије су и Ансамбл Ратислав Благојевић и Гледанице.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво