Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Поново смо у региону где говоримо о најновијим дешавањима – политичким, привредним, културним и другим, везаним пре свега за српску заједницу у нама суседним земљама – њихове активности, положај, проблеми и потребе, као и везе са матицом.

Главна тема емисије овога пута су "Дани српске културе" у суседној Румунији, што је свакако један од најважнијих културних догађаја код Срба у региону. Ову традиционалну смотру српског културног, уметничког и другог стваралаштва у Темишвару, 13. по реду, и која се сваке године одржава током читавог месеца новембра, овога пута отворио је министар културе и информисања Владе Србије Владан Вукосављевић.

А о важности саме манифестације, њеном овогодишњем програму и учесницима упознаће нас гост у студију председик Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић. У емисији ћемо такође видети и занимљиве приче са ове манифестације које су нам припремиле колеге из Српске редакције румунског регионалног јавног сервиса.

У другом делу емисије, поред осталог, видећемо и две приче које нам је послала наша сарадница из Будимпеште, уредница српске локалне РТВ Варош Диана Кондић Ђурић. Први прилог говори о овогодишњем Банатском сабору у Десци, код Сегедина, где су своје стваралаштво представила српска културно-уметничка друштва и фолорне групе како из саме Мађарске тако и из других земаља региона и, наравно, из Србије.

Други прилог нам представља важну и занимљиву изложбу, отворену прошле недеље у Историјском музеју у Будимпешти,под називом „Српска саборна црква у Табану - трагом нестале српске вароши у Будиму", а која је у ствари наставак рада на очувању и представљању српског културног наслеђа у Мађарској. Изложба је резултат сарадње Галерије Матице српске из Новог Сада, Музеја Српске православне цркве епархије будимске у Сент Андреји и Српског института у Будимпешти са Историјским музејом у Будимпешти.

Уредници емисије су Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво