Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Поново смо у региону где говоримо о најновијим дешавањима – политичким, привредним, културним и другим, везаним пре свега за српску заједницу у нама суседним земљама – њихове активности, положај, проблеми и потребе, као и везе са матицом.

Главна тема емисије овога пута су "Дани српске културе" у суседној Румунији, што је свакако један од најважнијих културних догађаја код Срба у региону. Ову традиционалну смотру српског културног, уметничког и другог стваралаштва у Темишвару, 13. по реду, и која се сваке године одржава током читавог месеца новембра, овога пута отворио је министар културе и информисања Владе Србије Владан Вукосављевић.

А о важности саме манифестације, њеном овогодишњем програму и учесницима упознаће нас гост у студију председик Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић. У емисији ћемо такође видети и занимљиве приче са ове манифестације које су нам припремиле колеге из Српске редакције румунског регионалног јавног сервиса.

У другом делу емисије, поред осталог, видећемо и две приче које нам је послала наша сарадница из Будимпеште, уредница српске локалне РТВ Варош Диана Кондић Ђурић. Први прилог говори о овогодишњем Банатском сабору у Десци, код Сегедина, где су своје стваралаштво представила српска културно-уметничка друштва и фолорне групе како из саме Мађарске тако и из других земаља региона и, наравно, из Србије.

Други прилог нам представља важну и занимљиву изложбу, отворену прошле недеље у Историјском музеју у Будимпешти,под називом „Српска саборна црква у Табану - трагом нестале српске вароши у Будиму", а која је у ствари наставак рада на очувању и представљању српског културног наслеђа у Мађарској. Изложба је резултат сарадње Галерије Матице српске из Новог Сада, Музеја Српске православне цркве епархије будимске у Сент Андреји и Српског института у Будимпешти са Историјским музејом у Будимпешти.

Уредници емисије су Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

број коментара 0 пошаљи коментар