Језик је најчвршћа веза нације

Проф. др Мајкл Керен је декан Факултета за комуникације, друштво и управљање при израелском Академском колеџу "Емек Језреел". Недавно је био гост САНУ где је одржао предавање на ком се дотакао и теме односа матице према дијаспори. О искуству израелске државе, говорио је специјално за Србију на вези.

Пре садашње позиције, професор доктор Мајкл Керен био је и управник Катедре за политичке науке на Универзитету у Тел Авиву, директор Бронфман центра за медије јеврејског народа и директор Центра за Бен-Гурионово наслеђе. Професор Керен је професор емеритус на Универзитету у Калгарију.

Професоре Керен, какве би обавезе национална држава требало да има према својој дијаспори? Шта би матица морала а шта нипошто не би смела да ради када је дијаспора у питању?

- Сетимо се, најпре, да нема подударања између граница државе и нације која себе дефинише као такву. Када говоримо о нацији мислимо на људе који имају заједнички језик, заједничко наслеђе, заједнички поглед на окружење, као и да много припадника те нације живи изван граница националне државе. Држава Израел основана је на веровању да Јевреји широм света морају бити спасени од прогона. И сада, када имате Јевреје, нпр. кривично гоњене, а који живе изван граница националне државе, да ли према њима имамо обавезе? Одговор је - да, имамо. Тако да би мој одговор на ваше питање био да би национална држава морала пре свега да размотри обавезу према тим људима док би истовремено морала да има у виду да не можемо да се понашамо као племена или као групе. Држава мора да поштује међународно право и међународна правила.

Данашње лако повезивање, живот у тзв. „глобалном селу", узрок су појаве коју често помињете у својим предавањима а то је "колективна интелигенција". Како у тим условима очувати младу дијаспору, и однеговати свест о националном идентитету?

- Ја првенствено верујем у језик. Доста сам укључен у рад Израелске академије хебрејског језика.Мислим да док год јеврејска деца у иностранству говоре јеврејски језик, да је њихова веза са Израелом јака. У том смислу, рекао бих да је језик можда најчвршћа веза једне нације какве год биле границе националне државе. Мислим да је стварност изузетно јака, у смислу да многи Израелци који су напустили Израел и који живе у САД или у Европи, у неким земљама Азије, осећају да су и даље повезани са Израелом. У дигиталној ери имају много начина да буду повезани са Израелом. Данас можете да гледате израелску телевизију одакле год желите, а мислим да је исти случај и са Србијом.

Колико је важна снажна дијаспора и колико би, по Вашем мишљену, дијаспора требало да има утицаја у националној држави?

- То је врло занимљиво питање када је реч о израелској политици данас. Због тога што ми, на пример, имамо јеврејског милијардера који финансира три новинска листа у Израелу а конкуренти су другим листовима који су у тешкој финансијској ситуацији. Сматрам да је такав тип ангажовања изузетно неповољан. Такође, оно што се врло често догађа је да су људи који живе у дијаспори радикалнији када је реч о националној држави, него сами становници националне државе. Мислим да то није добро, јер су на крају они који живе у земљи ти који плаћају цену националне државе а не националисти који живе у иностранству и који дају савете.

Како препознати ту осетљиву линију која раздваја радикалне и умерене националисте? У условима када велики број сународника живи ван матице а очекује подршку националне државе како би се прилагодила и организовала?

- Морам да кажем да је то врло тешко питање за мене. Одрастао сам у време када је Давид Бен-Гурион, оснивач израелске државе и њен први премијер, сугерисао да сваки Јеврејин у свету треба коначно да се врати у Израел. Тачније, рекао је да они који не дођу у Израел, чак и нису Јевреји. Сада када имамо своју националну државу Јевреја у Израелу, морам да вам кажем да сам и ја, док сам одрастао, био велики заговорник те идеје. Међутим, док растете и сазревате увидите да је живот јачи од таквих идеја. Имам доста контаката и говорим често са Јеврејима у дијаспори и увидео сам да се њихова лојалност Израелу не сукобљава са њиховом лојалношћу земљама у којима живе.

У ком је онда сегменту функционисања националне државе важна снага дијаспоре?

- Мислим да је Израел врло зависан од моралне подршке коју добија од дијаспоре. Људи понекад греше у томе да је Израел углавном зависан од финансијске помоћи као што је помоћ од америчких Јевреја итд, али није тако. Израел је данас земља која је самоодржива. Постоји аргумент, који често чујем, да, на пример, израелска влада користи јеврејску дијаспору у САД како би утицала на амерички Конгрес. Годинама се понавља прича како амерички Јевреји имају огроман утицај на амерички Конгрес, али и на остатак света. Не мислим да је тако, мислим да је то врло преувеличано. Када неко од израелских лидера разговара са јеврејским вођама у САД, они то више чине како би добили моралну подршку а мање како би утицали на другу државу. Мислим да су међународни односи углавном резултат рада дипломата и интереса између држава - закључује професор Мајкл Керен. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво