Србија на вези- регион, РТС Свет, 18.55

Србија и српски народ, 100 година после Великог рата.

Током Великог рата, патриотизам је увелико прешао границе Србије. Емисију отварамо причом Тамаре Дрезгић, о деветорици браће Вајагић који су сигуран живот у Америци заменили Солунским фронтом. За изузетну храброст и пожртвовање, најстарији Ристо је одликован Карађорђевом звездом.

Србија је из Великог рата изашла као тешко рањени победник. По ко зна који пут у својој историји бранила је себе и друге. Свет јој је био захвалан. А данас, какав је свет данас према Србији? Како живи српски народ у земљама некад заједничких и околних држава? О свему томе, кроз листање штампе из региона, разговарамо са историчарем, директором Института за савремену историју проф. др Момчилом Павловићем.

Прошло је и сто година од када је ослободилачка, српска војска под командом војводе Степе Степановића ушла у Сарајево. Тиме је на симболичан начин окончана аустроугарска окупација БиХ која је трајала четири деценије. Један догађај у граду на Миљацки, некад и сад. Прилог о томе припремиле су колеге из РТРС.

13. новембра навршава се 205 година од рођења и 185 година од хиротонисања великана Петра Другог Петровића Његоша. Тим поводом, екслузивну причу из Санкт Петербурга доноси нам Верица Катанић.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар