Његош у Казањском сабору

Из Русије, тачније из Санкт Петербурга и Кингисепа, екипа РТС-а доноси причу о вези између Петра II Петровића Његоша и руског монументалног храма, чувеног Казањског сабора који се налази на Невском проспекту.

У централној улици Санкт Петербурга, на Невском проспекту је Казањски сабор, црква удаљена од Ермитажа и дворског трга око три стотине метара. Необичне је архитектуре, атипичне за руске храмове. Пројекат за ово здање урадио је, тада млади руски архитекта, Андреј Вороњихин.

Казањски сабор, видне монументалности, саграђен је између 1801. године и 1811. године а посвећен је икони Мајке Божије.

Зашто баш овај храм издвајамо? Зато што је значајан за Србе. Баш овде, у овом храму завладичен је Петар II Петровић Његош.

Двадесетогодишњи Његош 6. августа 1833. бива рукоположен за архијереја у присуству цара Николаја I. Његош, духовни а затим и световни владар Црне Горе, и свакако један од највећих српских песника.

И кад вас пут овуда нанесе, свратите у овај храм и сетите се да је један важан чин у животу младог Његоша обављен баш овде у Казањском сабору.

Казањски сабор је један од највећих православних храмова у Русији, важан за руску духовност а препознатљив по чудотворној икони Мајке Божије. Икона Казањске Богородице једна је од главних светиња у Русији. Верује се да је икона чудотворна и исцелитељска.

Овде, између осталих, почива Михаил Кутузов, генерал-фелдмаршал, главнокомандујући у чувеној Бородинској бици, између руске и француске војске 1812.

Уз изузетну љубазност домаћина омогућено нам је да снимамо са галерије одакле се још боље види сав сјај унутрашњости Казањске цркве где доминирају карелски мермер порфир и јаспис.

Али, отишли смо и корак више. Уским степеницама пошли смо до самог крова храма, одакле се види јединствена панорама Санкт Петербурга.

А онда, једно изненађење за вашег репортера:

"Добила сам специјалну прилику да у Казањском сабору покренем звона за вечерњу молитву. То је прилика која се не пропушта и ја ћу је искористити" каже Вера Катанић, новинар РТС-а.

А онда звона покреће мајстор Александар који, можемо слободно рећи, својеврсни перформанс изводи већ дуги низ година. Послушајте звона Казањске цркве у Санкт Петербургу.

број коментара 0 пошаљи коментар