Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И вечерас говоримо о Србима у суседним земљама и њиховој жељи за очувањем идентитета кроз историју, традицију, културу, и политичку борбу.

Крајишници-некада на бранику Европе, први на удару Османског царства, крајем двадесетог века доживели су прогон са вишевековних огњишта и тиме су данас сведени тек на трагове вишевековног битисања на територији некада Војне Крајине (Лика, Далмација, Кордун, Банија, Босанска Крајина). Тако расути по целом свету, да ли су и колико у могућности да очувају свој специфични идентитет? О томе вечерас разговарамо са председником удружења "Крајишки привредник" Мирком Радаковићем.

Пре рата деведсетих, на простору данашње Федерације Босне и Херцеговине живело је око пола милиона Срба. Данас су сведени на ниво статистичке грешке. Шта после избора у Босни и Херцеговини могу да очекују преостали Срби, с обзиром на то, да ће их према резултатима ЦИК БиХ, у федералном парламенту представљати један посланик и 15 у кантоналним општинама? Да ли ће у складу са законом, након коначних резултата ипак моћи да повећају број посланика у федералном парламенту на четири, испитивале су колеге из РТРС.

У Дрвару ће у наредних месец дана бити отворен Конзулат Републике Србије. Тим поводом, кратку изјаву за РТРС, дао је начелник општине Дрвар Горан Броћета, коју преносимо у вечерашњој емисији.

Ове године обележава се сто шест година од Кумановске битке, велике победе српске војске у Првом балканском рату, чиме је почео крај турске владавине на Балкану. О томе извештавају наши сарадници из Скопља са портала Србтел, а колеге из Српске ТВ Црне Горе присуствовале су састанку чланова Српског националног савета, у чијој ће организацији бити обележена стогодишњица Подгоричке скупштине, када је донета одлука о припајању Краљевини Србији.

У емисији предстаљамо књигу "Борово-сумрак једног свитања", аутора Славка Бубала. Сећања и успомене на људе и догађаје, али и чувену фабрику обуће по којој је овај градић некада био познат, кроз ову књигу остају у трајном и значајном запису. Промоцији су присуствовале колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи