Устоличен епископ франкфуртски и све Немачке

У Храму Светог Саве у Дизелдорфу, 16. септембра, устоличен је новоизабрани епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије.

„Кад ми дође, каже, добар човек, дао бих му све да остане са мном. А кад ми дође неки лош човек, каже, исто бих му дао све, само да иде. Ја данас имам само један утисак, један осећај- дао бих вам све само да останете са мном. Хвала вам пуно драги пријатељи што сте овде, хвала вам на свему", рекао је владика Григорије.

Служењем Свете архијерејске литургије и уз присуство бројних верника, представника јавног и политичког живота, устоличен је епископ франфуртски и целе Немачке Григорије.

Представљајући визију епископа и пастира службе у Немачкој, истакао је да се подједнако и речима и делима мора ценити добра воља већинског народа у тој земљи, чија се судбина неретко преплитала са судбином српског народа.

„Верујем да ће након што нас упознају кроз нашу разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре, инжињере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чија су култура и историја достојне поштовања и дивљења", рекао је епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије.

Епископ шабачки Лаврентије, који је устоличио владику, истакао је да је Григорије епископ какав треба Немачкој. Устоличењу су присуствовали и верници из Републике Српске и Србије. За оне који живе у Немачкој, ово је свечани дан.

Честитајући епископу Григорију на устоличењу, председник Српске, Милорад Додик истакао је да српски народ мора да се окупи око својих вредности и онога што црква проповеда, како би очували идентитет ван отаџбине.

„Свакако је веома важан допринос Српске православне цркве нашем идентитету и где год постоји на овај начин организована присутна црква, наш народ не губи, ма где се налазио, јер ван отаџбине не губи ону основну нит која карактерише наш народ, а то је вера, писмо, језик, крсна слава, која је у снажним темељима нашег идентитета", каже Милора Додик, председник Републике Српске.

Међу присутнима су били конзули БиХ, Грчке и Русије, представници католичке цркве и исламске заједнице.

Након устоличења приређен је културно-уметнички програм у ком су учествовали Хор богослова из Призрена, црквени хорова из Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће и Мостара.
Владика Григорије био је епископ захумско-херцеговачки и приморски. На владичанском трону херцеговачке епархије 1999. године устоличио га је митрополит црногорско приморски Амфилохије, по благослову тадашњег патријарха Павла.

За епископа Епархије франфуртске и свенемачке изабран је на заседању Светог архијерејског сабора у мају ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи