Фонд Дијаспора за матицу о хуманитарним активностима

У сусрет двадесетогодишњици оснивања Фонда Дијаспора за матицу, у просторијама Дома војске у Београду, одржана је редовна годишња Скупштина тог непрофитног удружења.

Чланови Фонда из дијаспоре и матице резимирали су хуманитарни рад у протекле две деценије. До сада је уложено више од 7 и по милиона евра у изградњу мостова, путева, пруга, обданишта, школа, болница, породилишта, домова за расељене и протеране Србе и других инфраструктурнх објеката.

Фонд се посебно осврће на подстицање младих талената из математике и техничких наука преко посебног фонда, који носи име Сање Миленковић, ученице Математичке гимназије која је погинула у НАТО бомбардовању.

У 2019. години, и даље ће један од приоритета бити помоћ српском становништву на Косову и Метохији.

"Већ 4 пуне године Фонд обезбеђује основне животне намирнице за народ на Косову и Метохији, у вредности од 1000 евра. Ми добијемо потребе, а уплаћујемо испоручиоцу намирница. Та сарадња тече на обострано задовољство и мени је драго да могу да кажем да ће наша Скупштина потврдити настављање те помоћи", каже за РТС Живадин Јовановић, извршни директор Фонда Дијаспора за матицу.

Др Милоје Милићевић, председник Управног одбора Фонда, нада се да ће уз подршку државног врха, њихово удружење, у 2019. години, расположиви новац уложити у изградњу Српског дома, који би био синоним родитељске куће за Србе из расејања.

"Свака нација у главном граду има своје домове. То су, у ствари, значајни културни центри и ми бисмо желели да Српски дом постане један од културних центара", каже Милићевић.

Милићевић сматра да будући Меморијални центар, који ће бити посвећен свим српским жртвама у 20. веку, треба поставити на Калемегдану, са погледом на ушће Саве у Дунав.

„Имамо још једну иницијативу која нам је јако значајна, а то је да направимо Србослов, неку врсту српске Библије", истиче Милићевић.

За новог члана Управног одбора изабран је Ненад Миленковић из Швајцарске, а за новог члана Надзорног одбора - Гордана Иванчевић из Камбере.

„Драго ми је да сам позвана да видим како се овде ради. Помоћи ћу колико могу, као што радим у Аустралији, тако ћу и овде", каже Гордана Иванчевић.

„Измиче пажњи јавности једна стратешка помоћ српског расејања преко дознака које годишње износе 4 милијарде америчких долара. То је велика помоћ платном билансу Србије и то је један знак колико наша дијаспора живи у јединству са матицом, осећајући све њене тегобе, тешкоће и потребе. Та чињеница обавезује на јачање веза матице и дијаспоре, али и на узајамно поверење", истиче Живадин Јовановић.

Фонд дијаспора за матицу, као јединствена, национална, хуманитарна организација, подсетимо, створена као израз тежње да помогне у обнови земље после НАТО бомбардовања, од оснивања до данас, залаже се за очување српског националног, верског и културног идентитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи