Магазин Србије на вези, РТС Свет, 22.00

Вуку и славним прецима у новој сезони "Магазина Србије на вези". "Очувајмо језик - сачувајмо земљу", назив је овогодишњег 85. Вуковог сабора, највеће културне светковине у Срба, која је посвећена оцу наше писмености и културе Вуку Стефановићу Караџићу. Водимо вас у Тршић, где се обележава и 200 година првог српског речника. Гости емисије: књижевница Јања Тодоровић, сликар Драган Мартиновић, ученици Балетске школе "Лујо Давичо", оперска уметница мр Тања Андријић...Емисију можете гледати и на РТС2 у суботу, 15. септембра у 11.30

Водимо вас у Тршић, где се обележава још много тога у част реформатора српског језика и писма, о чему извештава наша дописница Гордана Мањенчић.

И у новој сезони Магазина Србија на вези, теме које се тичу свих нас ма где живели.

Значајне догађаје, Вуку у част, бележимо и у манастиру Троноша, где му је била и прва учионица. Гост емисије, Јања Тодоровић - књижевница и уредник монографије манастира Троноша, који је прошле године славио седам векова постојања.

Изложба, поводом сто година Великог рата, академског сликара Драгана Мартиновића приказана у 158 слика, посвећених голготи Србије, већ три месеца изазива велико интересовање посетилаца у Сремској Митровици, а кроз гостовање овог уметника у емисији, приказаћемо слике које обилују колажима сећаЊа на "светиње": дедин гроб, кућни праг, славски колач, обогаћене детаљима свакодневнице, дечијим играчкама...

Идеја водиља Драгана Мартиновића је да сећања не утихну, да не заборавимо корене, прошлост али и да их уткамо у садашњост и будућност.

У главном граду Канаде, Отави, недавно је постављена месингана спомен плоча, посвећена првој и последњој жртви Великог рата, Србину и Канађанину, која ће подсећати на значајне тренутке и историју двеју земаља, одакле извештава наша дописница Бранка Дикановић Трбојевић.

Ученици Балетске школе "Лујо Давичо", на Међународном балетском такмичењу у Атини, освојили су низ првих и трећих награда. Таленти из ове школе, која броји 71. годину постојања, представиће се са посебном кореографијом у нашој емисији, заједно са својом професорком Росом Милић, помоћницом директора ове школе.

Музички гост емисије, оперска уметница мр Тања Андријић, недавно је издала први це-де "Звездане ноте" за ПГП РТС, а у нашој емисији представиће песме са овог албума, са којима жели да истакне значај српског стваралаштва и наше културне баштине. Учествоваће и у Паризу, на манифестацији, поводом обележавања завршетка Првог светског рата.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво