На заједничкој мисији

На основу споразума о сарадњи, потписаног 17. новембра прошле године на Палићу између Радио-телевизије Србије и Мађарског јавног сервиса (МТВА, Будимпешта) емисија "Српски екран", од ове јесени, биће емитована у оквиру Медијске мреже српске дијаспоре на програму РТС Свет. Екипа емисије посетила је нашу редакцију.

Били су гости наше редакције, на један дан. Кратко, али довољно да се на обострано задовољство договори сарадња. Екипа емисије Српки екран из Будимпеште прикључује се тиму Програма за дијаспору.

„Којем сектору ми заправо као редакција која ради ван матице, а у региону, по својој вокацији и припадамо", каже Снежана Миливојевић.

Емисија Српски екран траје 26 минута и тако већ 26 година. И то је једина телевизијска емисија на српском језику у Мађарској.

„То је прилично дуг период у оквиру којег смо покушали да испунимо нашу, не само иформативну, него и едукативну функцију. Знамо да Срба у Мађарској има мало, те тако наш програм, надам се, утиче и на боље знање и усавршавање српског језика", каже Снежана Миливојевић.

Мисија мале, али одабране екипе емисије Српски екран, први пут емитоване 12. септембра давне 1992. године, је да прикаже оно што је најбоље и најлепше у српском народу, оно што је заправо његова суштина.

„Бавимо се односима и везама Срба из Мађарске са матичном земљом Србијом, како историјским, културолошким, тако и институционалним. Пратимо политику мађарске Владе што се тиче мањина у Мађарској, самим тим и српске, као и билатералне односе две земље када су питању активности на пољу заштите националних мањина", каже уредница Српског екрана.

У оквиру договорене сарадње, Српска редакција у Мађарском јавном сервису имаће прилику у свом термину да емитује емисије културно образовног, научног и еколошког садржаја РТС- а које се баве познатим личностима и догађајима из српске историје, природним лепотама али и еколошким проблемима у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво