Обележена годишњица "Олује" у Чикагу

Годишњица Олује обележена је и у српској заједници у Чикагу. Догађај су заједнички организовали Удружење крајишких Срба "Прело" и Сабор крајишких Срба.

Годишњица акције "Олуја" обележена је на територији Чикага парастосом и комеморацијом у манастиру Нова Грачаница. Парастос је обавио игуман манастрира Синђел Серафим Балтић са одређеним свештенством.

Велики број људи су присуствовали литургији избегли су управо током Олује 1995. године и преселили се у Сједињене Америчке Државе. После службе одржан је и ручак у свечаној сали манастира са краћим пригодним програмом. Догађај су организовали заједно, Удружење крајишких Срба "Прело" и Сабор крајишких Срба. Обе организације имају седиште у Чикагу.

"Имао сам 12 година када се то десило али памтим све. Био сам од оних који су 5.августа напустили своје родно место." присећа се Душко Чучковић, председник Удружења крајишких Срба "Прело". 

"Наша трагедија се десила како се десила и чињенице стоје и дан данас и чињенице морају да се знају." подсетио је присутне игуман Синђел Серафим Балтић.

"Имамо контакте са свим  нашим Крајишницима широм света, почевши од Сан Дијега у мерици до Перта у Аустралији." каже Стеван Докић, председник Сабора крајишких Срба.

Било је песама посвећених родитељима и родном  крају као и догађајима од пре 23. године.

"Опрости ми мајко што својим ликама разговарам, што их рукама сама додирујем....", започела је стиховима Љуба Белановић.

"Очима у сузама у бездан гледам, креће се пшоследњи крајишки строј...", наставио је са стиховима Миленко Сисарица.

Крајишници су се добро снашли у Америци, скућили се, имају послове а деца завршавају врхунске факултете. На питање чиме се бави и како иде посао у данашње време, Душко Чучковић одговара: "Некретнинама се бавим, куповином и продајом некретнина. Економија у Америци је добра и нема ко ту да се жали."

Удружење крајишких Срба "Прело" током године организује годишње неколико веома посећених догађаја годишње као што "Кестенијада" заказана за 6. октобар ове године. 

Велики број крајишких Срба населило се у последњих 20 година баш овде, у Америци и то не само у Чикагу и околини него широм САД-а и Канаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво