Краљ ватре

Да би са дозволом запалио човека, сарађивао са Ликом Бесоном, Мадоном и многим другим светским звездама, преселио чувени рели Париз - Дакар у Ваљево, важно је звати се Томислав Митровић.

Зову га краљем ватре. Са 17 година добија прву филмску улогу каскадера када се у родном Ваљеву снимао култни филм "Три карте за холивуд".

"Радили смо 7 дана снимање са Батом Живојиновићем и онда су координатори изабрали мене за неке сцене са мало већом акцијом, што је за мене клинца са 17 година било врх", присећа се Томислав почетка своје каријере.

Неколико година касније одлази у Париз са жељом да уписе филмску академију. Пут до Запада није био лак.

"Путовао сам 3 дана разним превозима, лажним визама, аутобусима, колима, чак и бициком у једном тренутку када сам у Франкфурту остао без ичега".

По завршетку школовања у Паризу постаје професор на јединој академији за каскадере у Европи.

"Предајем разне области из каскада, од кореографије борење, падова, катапулта па до наравно горења тела Што је моја љубав и специјалност". 

Савременим техникама опасност у каскадерском послу данас сведена је на минимум, осим са ватром. Ту се грешке не опраштају.

"Ипак ви имате 700 степени на себи, ако удахнете можете да изгубите живот, ако отворите очи у погрешном тренутку изгубићете вид".

Баш овим речима Томислав и почиње своја предавања студентима.

"Када гори неки мој ученик имам већи страх да пазим на сваки детаљ јер у истом тренутку обучавам другог ученика како да ради гашење".

Најопаснија ситуација уједно је била и његово ватрено крштење пред камерама у филму Нафака, редитеља Јасмина Дураковића.

"Та експлозија је билан огромна, као кућа, која ме је узела. Ја сам протрчао кроз њу....Јасмин Дураковић је скочио иза камере "Болан јел жив каскадер, где је каскадер", кроз осмех се присећа Томислав".

Док светски каскадери могу да се похвале са десет горења у својој каријери Томислав до сад има 6 пута више а под његовом командом горело је око 920 људи. За следећу годину најављује спектакл.

"Радићу моје хиљадито горење, запалићу хиљадитог човека и то ће бити на Ајфеловој кули, пропраћено спектаклом. Запалићу једну светски познату особу".

У међувремену радиће на промоцији своје земље и ваљевског краја. Захваљујући њему рели Париз- Дакар преселио се у Ваљево.

"Једно вече сам видео вест на интернету да се не организује више рели Париз- Дакар до Дакара него да се сели у Јужну Америку и тад сам дошао на идеју, зашто ја не бих направио рели Париз- Ваљево. Онда су ме људи питали "А где је Ваљево у Африци"? Објаснио сам им да кад узму карту света у руке. Објаснио сам им да кад узму карту света у руке и нацртате крст, где је тачка ту је Ваљево".

За пет година у Србију је довео више од хиљаду Француза, Шпанаца, Белгијанаца, Швајцараца. Као жива буктиња Ваљевац помера границе људске моћи, одавно је ушао у анале светског каскадерства. Амбасадор отаџбине док обара светске рекорде Французе учи како сви путеви воде у Ваљево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво