Потребна подршка стручне јавности из Србије и дијаспоре

Проф. др Срето Ного, генерални секретар Удружења за међународно право и проф. др Срђан Алексић, адвокат, гостујући у "Србији на вези", најавили су одржавање конференције у Нишу 18. и 19. јуна, на којој ће бројни експерти из земље и света говорити о последицама НАТО бомбардовања. Група српских интелектуалаца, пре свега из области међународног права, одлучила је да оснује Савет за припремање тужбе против 19 земаља чланица НАТО, а покретачи ове иницијативе, др Ного и адвокат Алексић, позивају наше стручњаке из Србије и дијаспоре да се придруже тој борби.

"Прекршене су многе међународне конвенције, многа документа. А то, на жалост, ни до данас није општепознато. Пре годину и по дана, када смо чули да сваког дана по једно дете оболи од карцинома, колега Срђан Алексић и ја смо се договорили да покушамо да заштитимо те наше несретне људе.

Наиме, поставило се пред нас питање да ли ми, као квазиинтелектуалци или интелектуалци у овој држави имамо право да ћутимо и кажемо: У реду, па нека нас је НАТО бомбардовао, имали су на то право! Онда смо почели да прикупљамо документацију која ће показати да су наши људи оболели од карцинома, као последица бомбардовања.

И колегу Срђана и мене су пријатељи упозоравали да се не боримо против НАТО-а, да не изгубимо главу...Ми се не боримо против НАТО-а и драго ми је да сте нас позвали уочи наше конференције, да једном за свагда то ставимо ад акта...ово је грађанска иницијатива, грађани ће да туже, јер су последице „Милосрдног анђела" бомбардовање уранијумом, и не само уранијумом, он је само најчешће помињан. Има много горих отрова, рецимо кад су гађали Петрохемију у Панчеву, било је још горих отрова...", рекао је, између осталог, проф. др Срето Ного, гостујући у емисији Србија на вези.

Адвокат, проф. др Срђан Алексић каже да тужбу базирају, пре свега, на пресуди судова у Италији.

"Имамо 6 правоснажних судова у Италији који су пресудили узрочно-последичну везу конкретно, бомбардовања осиромашеним уранијумом и жртава, италијанских војника и грађана, који су боравили на Косову и Метохији само месец дана.

Од њих 3000, 376 је умрло, преко 400 је оболело од тешких обољења и покренуло поступак пред њиховим судом. Од пре годину дана имамо правоснажне пресуде, пре 4-5 месеци је формирана комисија у Италији од стране њиховог парламента која је утврдила узрочно-последичну везу.

То нам даје сигурност. Наши грађани на Косову и Метохији нису грађани другог реда, загађена им је животна средина, дошло је до еколошке катастрофе, загађени су вода, земља и ваздух.

Када говоримо о бомбардовању осиромашеним уранијумом, говоримо о 4 села у општинама Прешево и Бујановац, као и Врање, јер је бомбардован репетитор изнад Врања, где имамо повећање оболелих од канцера стоструко. Ми сада желимо да покренемо поступак и утврдимо грађанско-правну одговорност чланица земаља НАТО пакта, јер су прекршени њихови устави и закони.

Бомбардовањем осиромашеним уранијумом начинили су штету, наши грађани су оболели и на овај начин ми желимо да, пре свега, лечимо наше грађане, јер лечење једног грађанина кошта преко хиљаду евра. Наши грађани нису криви што живе на тој територији, и не говоримо о војницима, већ о грађанима који ту живе и којима је повређено право на живот и здравље. То су основне Конвенције о заштити људских права у Стразбуру. Повредили су нам право на животну и здраву средину.

Ми желимо да уклоне те материје, ако је могуће, а ако није, нек дају адекватно обештећење грађанима који живе на територији југа Србије, где је бачено 15 тона осиромашеног уранијума. То је огромна количина. У Њујорку једна електрана за 368 грама које је случајно испустила, затворена за сва времена.

Ми морамо да се боримо. Ми адвокати, правници, професори, немамо права да ћутимо и морамо да покренемо овај поступак.

Сигурни смо у успех, јер је Италија чланица НАТО пакта, а њихови судови су потврдили те пресуде", рекао је адвокат Срђан Алексић за РТС.

Са гостима у студију разговарала Нада Вукелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво