Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гости емисије су проф. др Срето Ного, генерални секретар Удружења за међународно право и проф. др Срђан Алексић, адвокат. Они ће најавити предстојећи скуп у Нишу на којем ће се окупити бројни експерти, како из земље, тако и света, који ће говорити о последицама НАТО бомбардовања, а кроз листање штампе коментарисаће актуелна дешавања у региону. Реприза емисије у уторак, 12. јуна у 13.05.

Вођени застрашујућом статистиком пораста броја оболелих од малигних болести у Србији, а са друге стране охрабрени одлуком Истражне комисије италијанског парламента која је недавно, после дуготрајних и исцрпних истраживања утврдила да постоји јасна веза између излагања осиромашеном уранијуму и оболевању италијанских војника, који су на КиМ провели три месеца током НАТО бомбардовања, група српских интелектуалаца пре свега из области међународног права одлучила је да оснује Савет за припремање тужбе против 19 земаља чланица НАТО.

Покретачи иницијативе су наши вечерашњи гости - проф. др Срето Ного, генерални секретар Удружења за међународно право и проф. др Срђан Алексић, адвокат.

Избегли Срби из Федерације Босне и Херцеговине све теже остварују права на своју имовину. Додатно их је обесхрабрила недавна одлука Уставног суда БиХ, о чему извештавају колеге из РТРС.

Село Јасеница, недалеко од Сребреника (ФБиХ) некада је било место окупљања Срба. Данас у том делу Федерације живи тек око седамдесетак српских породица. Иако малобројни одлучили су се да обнове своју светињу, цркву посвећену апостолима Петру и Павлу, стару више од 120 година.

Бањалучка гимназија може да се похвалим ретким јубилејом. У питању је прослава 70 година матуре. У прилогу РТРС-а упознаћемо неке од јубилараца, чији ведар дух може бити пример многим млађима.

У галерији Музеја Херцеговине у Требињу, недавно је представљена књига "Манастир Требиње Тврдош, преглед помена кроз векове" Горана Комара. Промоцији су присуствовале колеге из Српске ТВ Црне Горе.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво