Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Одлуком Уставног суда Федерације БиХ, Срби су постали конститутивни у још три кантона Федерације: Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком и Посавском кантону, чиме су српски језик и ћирилица постали равноправни са језицима друга два народа. Уставом загарантована права српског народа нису спорна, али због чега их је иницирао баш Клуб Бошњака Херцеговачко-неретванског кантона јесте унело сумњу. О чему се ради, истраживале су колеге Радио телевизије Републике Српске.

И босанско-херцеговачка дипломатија доноси сумњу. Наиме, недавно је у средњим школама у Новом Јужном Велсу почела настава на такозваном "босанском језику", иако за тако нешто не постоји сагласност Председништва БиХ. За отварање школе, своје заслуге истакла амбасада Босне и Херцеговине у Канбери и амбасадор Мирза Хајрић, који како се наводи у саопштењу Министарства иностраних послова БиХ "нису надлежни за образовање". Шта нам заправо говори тај "босански језик", видећете у још једном прилогу РТРС.

У Вуковару је обележено 20 година од формирања Заједничког већа општина Вуковар, што говори о статусу Срба у Хрватској после рата деведесетих, а о трајању српског народа на тим просторима сведоче православне светиње. Недавно је у Плавну обележено четири стотине година храма Светог Георгија. Репортаже са ових догађаја припремиле су колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа изјавио је да је 150 чланова овог удружења, који су добили станове у Хрватској по основу стамбеног збрињавања, суочено са немогућности њиховог откупа, јер немају хрватско држављанство. Трагом ове вести, са Пузигаћом је разговарао Мирослав Карлица.

Иако се много тога променило, Мостар и Алекса Шантић су остали нераскидиви, нешто попут синонима један за другог. Недавно је обележено 150 година од рођења великана српске књижевности, а ми вам преносимо део атмосфере са свечане академије која је одржана тим поводом.

Редак је случај да бивши матуранти обележе 60 година матуре и да се окупе у великом броју. Управо су то протеклих дана организовали матуранти некадашње скопске гимназије, на српском језику "Оце Николов", генарација из 1958. године. Причу о дружењу и другарству за сва времена, припремиле су колеге из Србтела и Мирослав Карлица.

Репризни термин емисије је у уторак, 5. јуна, у 13.05.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се