Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Најважније информације о актуелном положају, проблемима и потребама Срба и српске заједнице у суседним земљама, говори гост емисије, новоизабрани председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије, Миодраг Линта. Репризни термин емисије је уторак, 29. мај у 13.05.

Oд осталих тема издвајамо причу о селу Ковачић, на самом излазу из Града Книна, у Книнско-далматинској жупанији, на месту где се слап Крчић сједињује са извором реке Крке. Демографска слика овог краја је након последњег рата потпуно измењена, од апсолутне већине Срби су постали мањина али, ипак, живот се полако враћа о чему сведоче они малобројни који су се тамо вратили.

Видећемо и занимљиву причу из Скопља, коју су припремили дописници Србтела из тог града. Реч је о прослави 60 годишњице матуре ђака једне од најпознатијих гимназија у главном граду Македоније, на којој се настава, све до почетка распада Југославије, одвијала на српском језику, тада српскохрватском.

У другом делу емисије сазнаћемо како ће се ове године обележити традиционални Сусрети Козарчана у Београду, 42. по реду. О томе говори гост у емисији председник Удружења Козарчана у Београду др Рајко Срдић. Из Приједора ће нам се у емисију укључити овогодишњи домаћин манифестације, градоначелник тог града Миленко Ђаковић.

Академско и културно уметничко друштво Нови Београд, које годинама његује изворне народне песме из Кнешпоља и Поткозарја, на челу са Нином Шурлан, а које је и ове године учесник Сусрета Козарчана, уживо ће извести пригодну нумеру из тог краја на крајњем северозападу Републике Српске.

Уредници емисије Бобан Ковачевић и Мирослав Карлица

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Маја Мандић

број коментара 0 пошаљи коментар