"Академија Бата Марчетић" из Торонта добитник вредног признања

Међу овогодишњим добитницима Златне значке Културно-просветне заједнице (КПЗ) Србије су и три имена из српског расејања у Канади. Књижевник Ранко Р.Радовић, Жарко Брестовац, хуманиста и мецена културе и Мирослав Бата Марчетић, оснивач и директор „Академије српске народне игре". Академија је добила Повељу, а признања су стигла у време њиховог великог годишњег концерта.

„Није ово само игра, није ово само песма, то је љубав, то је мисија", гласе речи химне Академије српске народне игре Бата Марчетић из Торонта. Химна говори о дружењу, али и о чувању обичаја и чињеници да кроз изворне народне песме и кораке, сви чланови Академије, од којих је већина рођена у Канади, уче и о свом пореклу.

Наступили су на овогодишњем концерту сви ансамбли Академије. А у сали Сен Лорен театра у самом центру Торонта били су и представници општине Мисисага, пријатељи канадски кореографи, али и представници дипломатског кора, генерални конзули Пољске, Руске Федерације, Турске и Молдавије.

Василије Петковић, генерални конзул Србије, саопштио је одлуку Културно просветне заједнице.

„Мeђу тим људима, неколикo се налази и овде, у Канади. Један од њих за свој рад, свој допринос култури, очувању српског наслеђа, српске игре, је и господин Мирослав Бата Марчетић", рекао је конзул Петковић.

Неколико стотина чланова Академије распоређено је у 5 ансамбала, узраста од 4 до 20 и нешто година, и они су добили Повељу Културно-просветне заједнице.

„Ову значку су заслужили, не ја, него ови млади уметници, и музичари и играчи. И њима треба дати потпуно признање", рекао је Бата Марчетић.

Око овог културно-уметничког друштва окупља се група рекреативаца, ветерана, који долазе на пробе сваке среде.

„Ја лично много волим музику, традицију, нашу ношњу, све што је српско...Изузетно ми је драго да близу себе имам једну Академију", каже Данка Марковић из рекреативне групе.

На овом концерту су показали и шта су протеклих месеци научили и усавршили на пробама. Спремају се за гостовања у Виндзору и Вашингтону, али већ од јесени ће почети припреме за велики гала концерт и прославу јубилеја, 15 година од оснивања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво