Магазин Србије на вези, РТС Свет, 21.05

У Београду почиње први Свесрпски дечји сабор, а са Петог континента стижу две приче - једна о Србину, првом белцу међу Абориџинима, а друга о младим генерацијама Срба, лидерима светског калибра, који стасавају у Аустралији али све активније помажу развој Србије. Емисију можете гледати и у суботу, 26. маја, на РТС2 у 11.30.

У организацији Дечјег културног центра Београд, од 23. до 27 маја, одржава се први Свесрпски дечји сабор. Деца српског порекла из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе биће гости главног града Србије а програм њихове посете посебно је осмишљен како би, поред едукације, деца остварила повезаност и осећање припадности српском национу.

Са Србијом на вези биће Миња Субота и хор ДКЦБ, деца гости из Вуковара, и Олга Балетић, ПР Туристичког савеза Србије, једног од пријатеља ове манифестације.

У програму првог Свесрпског дечјег сабора учествује и Уметнички центар „Талија" који ове године слави две деценије рада. „Талија" ће извести део кореографије припремљен за нашу децу госте из региона.

Циљ Свесрпског дечјег сабора је да у наредним годинама окупља децу из дијаспоре, из свих крајева света.

Шта је то XY генерација српске дијаспоре у Аустралији? Ко су нови млади лидери, светски стручњаци и српске патриоте на петом континенту? Зашто је последњи попис становништва у Аустралији, из 2016. године, за резултат дао неколико пута мањи број Срба у односу на податке наших званичних представника и српских дијаспорских организација? Доктор политичких наука из Сиднеја, Београђанка Нина Марковић Казе, даје одговоре на ова питања.

Гран-при за најбољи документарац на 65. Мартовском фестивалу освојила је Андријана Стојковић за филм „Вонгар" („Wongar"). То је прича о Сретену Божићу, из Аранђеловца, првом белом човеку међу Абориџинима, писцу Би Вонгару чије су књиге у Аустралији уврштене у школску лектиру, а у деветој деценији живота по први пут бива преведен и на матерњи, српски језик.... Са Србијом на вези је редитељка Андријана Стојковић.

Уреднице емисије Јелена Ђорђевић Поповић и Мирјана Николић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара