Конференција Срба из региона

Представници Срба из региона одржали су конференцију у Матици српској у Новом Саду. Том приликом истакнуте су последице раздвајања република у којима Срби имају статус мањинске националне заједнице.

На Конференцији Срба окупљених у Новом Саду представници из Црне Горе и Мађарске су разменили своја искуства у области загарантованих права националних мањина.

Према речима представника Срба у мађарском парламенту, Љубомира Алексова, српска национална заједница остварује пуну културну аутономију у Мађарској.

„Имамо право на културну и образовну аутономију У задњих неколико година смо преузели све виталне институције које су важне за опстанак српског народа у Мађарској. Првенствено се ради о школама ипред школским установама, које су у највећем делу прешле у руковање српске заједнице. Имамо своје културне институције, научне институте...акле, пружила нам се могућност да узмемо своју судбину у своје руке", каже Љубомир Алексов, представник Срба у мађарском парламенту.

У Црној Гори у употреби је црногорски службени језик, што српску националну заједницу, која чини трећину становништва, изједначава са осталим заједницама од којих неке чине један проценат у односу на број укупних становника

„Ми тражимо равномерну заступљеност, што је црногорским уставом загарантовано, што се једноставно не поштује. Не поштује се ни то да је ћирилично писмо равноправно са латиничним писмом. Ћирилично писмо не постоји више у тој државној комуникацији у Црној Гори и све се спроводи на латиничном писму", каже Момчило Вуксановић, председник Српског националног вијећа Црне Горе.

Према речима председника Матице српске Драгана Станића, који је поздравио присутне из Републике Српске и осталих делова региона, потребно је залагати се за дијалог и употребити сва грађанска средства за, како је рекао, одбрану идентитета и опстанак Срба у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи