Донаторско вече за помоћ Србији у Чикагу

Организација "Наши Срби" основана је пре само две године у Чикагу, али је за то кратко време прикупила значајну хуманитарну помоћ. Одржали су недавно још једно донаторско вече, у сали тамошњег Српског Саборног Храма.

Четири краве, компјутери, алат, су само део листе поклона који хуманитарна организација Наши Срби планира да преда српским фамилијама на Косову и широм Србије захваљујући донаторској вечери у Чикагу. Вече је организовано у оригиналном стилу, уз бенд америчке кантри музике и часове играња, али и уз прасеће печење.

Инцијатор акције је Кети Фенслоу, рођена Београђанка, која се бави хуманитарним радом већ дуги низ година.

"Крећемо седмог јуна, и стварно се радујем. Ићи ћемо и у Неготин, што је један од наших већих пројеката, да видимо шта још треба да се уради. Унутрашњост је завршена и почињу радови на фасади", каже Кети Фенслоу.

Наиме, у Неготину помажу да се једна руинирана зграда претвори у објекат који ће постати културни центар, али и место где ће се пружати здравствена заштита и делити храна.

Међу посетиоцима су били Срби, од којих су неки и трећа четврта генерација, као и Американци, који једноставно желе да помогну.

Лин Свилар је Американка италијанског порекла, удата за Србина, која у јуну путује у Србију са Кети Фенслоу да носи помоћ.

„Решила сам да се прикључим јер је мој муж Србин и била сам активна у српској заједници и желела сам да помогнем. Да бих помогла прикључила сам се Кети јер она ради јако добре ствари за много људи којима је помоћ потребна и то прави разлику", каже Лин Свилар.

Сваке године Наши Срби организују програме за донаторе да покажу где је тачно отишла њихова помоћ.

Имају и канцеларију у Београду, у Француској Улици.

"И када се мени лично, обзиром да се мени обраћају, пошто сам ја та репрезентативна особа у Србији, ја им тражим писмо препоруке од свог свештеника. Јер, како бих ја знала коме шта фали", каже Мира Гушић, представница организације у Београду.

Наши Срби недавно су организовали и пројекцију филма Енклава у центру Чикага.

Оно што је било је најбитније је да се прикупи помоћ за фамилије којима је она потребна а судећи по попуњеним таблама, тај циљ је и остварен.

број коментара 0 пошаљи коментар