Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Протекла недеља обиловала је важним догађајима везаним за Србе у региону – избор новог председника Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону, Конференција Срба из региона у Новом Саду, 40. Књижевни скуп у Белобрешки, у Румунији...

Једна од главних вести из протекле недеље свакако је избор новог председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије. У изјави за нашу емисију новоизабрани председник Миодраг Линта говори о даљим правцима деловања Одбора, као и важности предстојећих свеопштих избора у суседној БиХ што је била и главна тема последње седнице тог скупштинског тела.

Недељу за нама обележио је још један важан догађај - Конференција Срба из региона у Новом Саду, на којој је основна тема била положај Срба у Црној Гори. О том догађају извештај су за нашу емисију припремиле колеге из Радио телевизије Војводине.

Важан догађај протекле недеље био је и у суседној Румунији, тачније у месту Белобрешка, покрај Дунава, где је одржан јубиларни, 40. по реду, Књижевни кружок који је окупио не само тамношње српске и румунске писце, већ књижевне ствараоце из матице Србије, Српске али и из из других земаља. О томе како је протекао скуп разговарамо са гостима - председником Савеза Срба у Белобрешки Гораном Стефановићем, директором Издавачке делатности Савеза Срба Румуније Гораном Маркићем и аутором антологије „Миља 1065".

Од осталих садржаја из емисије издвојили бисмо још две теме. Једна је изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије", које је у Земаљском музеју Сарајева и Музеју Града Љубљане приредио Етнографски музеј из Београду, о чему говори ауторка изложбе Данијела Филиповић. Друга тема односи се на Удружење „Лички сан", фејсбук групу која окупља Личане широм света са основним циљем да сачувају успомену на стари крај њихове српске обичаје и културу али и да хуманитарно делују.

Реприза емисије у уторак, 22. маја у 13.05.

Уредници емисије Татјана Адамовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се