Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Протекла недеља обиловала је важним догађајима везаним за Србе у региону – избор новог председника Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону, Конференција Срба из региона у Новом Саду, 40. Књижевни скуп у Белобрешки, у Румунији...

Једна од главних вести из протекле недеље свакако је избор новог председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије. У изјави за нашу емисију новоизабрани председник Миодраг Линта говори о даљим правцима деловања Одбора, као и важности предстојећих свеопштих избора у суседној БиХ што је била и главна тема последње седнице тог скупштинског тела.

Недељу за нама обележио је још један важан догађај - Конференција Срба из региона у Новом Саду, на којој је основна тема била положај Срба у Црној Гори. О том догађају извештај су за нашу емисију припремиле колеге из Радио телевизије Војводине.

Важан догађај протекле недеље био је и у суседној Румунији, тачније у месту Белобрешка, покрај Дунава, где је одржан јубиларни, 40. по реду, Књижевни кружок који је окупио не само тамношње српске и румунске писце, већ књижевне ствараоце из матице Србије, Српске али и из из других земаља. О томе како је протекао скуп разговарамо са гостима - председником Савеза Срба у Белобрешки Гораном Стефановићем, директором Издавачке делатности Савеза Срба Румуније Гораном Маркићем и аутором антологије „Миља 1065".

Од осталих садржаја из емисије издвојили бисмо још две теме. Једна је изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије", које је у Земаљском музеју Сарајева и Музеју Града Љубљане приредио Етнографски музеј из Београду, о чему говори ауторка изложбе Данијела Филиповић. Друга тема односи се на Удружење „Лички сан", фејсбук групу која окупља Личане широм света са основним циљем да сачувају успомену на стари крај њихове српске обичаје и културу али и да хуманитарно делују.

Реприза емисије у уторак, 22. маја у 13.05.

Уредници емисије Татјана Адамовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић.

број коментара 0 пошаљи коментар