Записи женских судбина у роману "Тајне и трагања"

Љиљану Стошић Марковић српска заједница у Торонту познаје као директорку аматерског Српског позоришта, глумицу и песникињу. После две збирке поезије, недавно је у просторијама "Опленца" промовисала и своју прву прозу, кратки роман "Тајне и трагања".

Пријатељи, глумци, песници, чланови Удружења књижевника Десанка Максимовић испунили су салу Опленца, иако је тог дана у Торонту била права олуја.

О новели или кратком роману, првој прози Љиљане Стошић Марковић, некој врсти женског родослова, први је говорио пријатељ и оснивач Српског позоришта, Гојко Роглић.

Кроз тајне и трагања, читаоци прате животе и судбине пет жена и име које се преноси на сваку другу генерацију.

„Име је заслужено по тој првој Види, која је започела ту женску причу, где се рефлектује тај женски, мајчински однос према генерацијама које долазе", каже Љиљана Стошић Марковић.

Делове романа, венац трагичних догађаја у животима главних јунакиња, читали су пријатељи списатељице, писци, психолози, глумци...

Свечану атмосферу на овој промоцији употпунио је и виртуоз на гитари, Божидар Хаџи Витковић.

За тајне и трагања, Љиљана Марковић је изабрала срећан крај, али су сликовити записи женских судбина водили до питања, можели се ова прича преточити на филмско платно.

„Пошто је књига преведена на енглески језик, једна моја другарица, Канађанка, рекла је да би ову књигу јако волела да види на филму", каже Љиљана Марковић.

На крају промоције, уследило је потписивање књиге, али и фотографисање са учесницима и пријатељима окупљеним те вечери у Мисисаги.

број коментара 0 пошаљи коментар