Мост пријатељства

Програм "Русија-Србија: Мост пријатељства", обухватио је више манифестација, чији је циљ јачање културних веза две државе, а организован је поводом обележавања 180 годишњице од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

У оквиру програма Међународног друштвеног Фонда апостола Андреја Првозваног под називом Русија - Србија: Мост пријатељства, у Руском дому у Београду, одржано је уметничко вече руског редитеља Алексеја Германа Млађег. Премијерно је приказан његов играни филм Довлатов, чија је светска премијера одржана у фебруару ове године, у оквиру 68. филмског фестивала у Берлину.

У филму руско-пољско-српске продукције главну улогу тумачи Милан Марић, који је изјавио да му је изузетно драго што се после Берлина и београдског ФЕСТ-а, филм први пут приказује баш у Руском дому, који иначе слави 85 година постојања.

Пројекција филма било је право задовољство за љубитеље руске кинематографије, посебно града Лењинграда, који је у другој половини 20. века био центар књижевног и позоришног живота. Радња филма је с почетка 70-их, а говори о животу Сергеја Довлатова, истакнутог руског писца који се није уклапао у соцреалистичне оквире совјетске епохе.

А у ректорату Београдског универзитета одржан је округли сто Русија и Србија у духовном и културном дијалогу, што је обухватило више радних састанака.

Уважени скуп, којем је присуствовао велики број угледних дипломата и универзитетских професора, поздравио је и председник Попечитељског савета Фонда апостола Андреја Првозваног, Владимир Иванович Јакуњин, који је био у вишедневној посети са делегацијом Фонда.

„Садржај округлог стола посвећен је аспектима, не само традиционалне, културне и духовне блискости два народа, већ и неким аспектима геополитичког значаја, што јесте у домену моје садашње професије, тако да сам био дужан да о томе говорим, јер нам се сваки дан дешавају нова непријатна изненађења у вези са савременом политичком, међународном ситуацијом", рекао је, између осталог, Јакуњин.

Јакуњин је говорио и о томе како очувати традиционалне вредности и заштитити сопствену историју од заборава у време глобалних комуникација.

Он сматра да се савремене комуникације и информационе технологије могу искористити за очување сопственог идентитета и да тако могу бити и у функцији упознавања са сопственом историјом и традицијом.

"Зато је са тим у вези веома битно говорити о систему образовања", нагласио је Јакуњин, "јер и поред технолошког развоја, живу реч никада не може заменити виртуелни свет".

Фонд апостола Андреја Првозваног постоји више од 25 година, а са српским организацијама и институцијама има сарадњу преко 20 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво