Мапа пуна снова

На 11. Међународном фестивалу документарног филма, Белдоксу, приказан је филм "Мапа пуна снова", Данила Лоле Илића из Пуле.

Као дечак са само 9 година, Данило је угледао чувени плакат Предрага Спасојевића. А потом, 28 година касније, у Галерији Српског културног центра у Пули.

И, ништа није случајно...

„Онда сам ја питао ко је радио те плакате, писало је његово име, питао сам одакле је, рекоше ми да је из Пуле. Ја сам из Пуле, а нисам знао да човек постоји. Тада су ми објаснили на чему је све радио...Затим сам упознао Предрагову партнерку Бибу која ме је упутила на његову импозантну монографију...ту се зачела једна искра, идеја да се исприча прича о Предрагу Спасојевићу", каже аутор филма Мапа пуна снова Данило Лола Илић.

Од идеје до реализације филма прошло је 3 године. Више од 70 интервјуа сведоче о Предраговој величини и дубоком трагу који је оставио за собом.

„Њега сви воле, био је јако пажљив, и са сарадницима и са пријатељима, породицом...био је топао човек...специфичан, као што се у филму и каже, управо по топлој људској души, поред тога што је био изузетан дизајнер, што је стварао визуелне идентитете када тога није ни било", каже Данило Илић.

Најтежи задатак Данилу било је сажети 30 година пребогате каријере у 70 минута филма. На емотиван начин приказати свестрани лик и дело уметника, али и пренети снажну поруку млађим генерацијама

„Да можда не треба срећу тражити у свету, него да се може опстати и ту. Многи су остали, опстали и направили дивне ствари", истиче Данило.

Прерана смрт Предрага Спасојевића прекинула је остваривање његових снова са мапе. Али, Србин рођен у Чапљини, целог живота заљубљен у Истру, за његове суграђане наставио је свој живот као добри дух Пуле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се