Мапа пуна снова

На 11. Међународном фестивалу документарног филма, Белдоксу, приказан је филм "Мапа пуна снова", Данила Лоле Илића из Пуле.

Као дечак са само 9 година, Данило је угледао чувени плакат Предрага Спасојевића. А потом, 28 година касније, у Галерији Српског културног центра у Пули.

И, ништа није случајно...

„Онда сам ја питао ко је радио те плакате, писало је његово име, питао сам одакле је, рекоше ми да је из Пуле. Ја сам из Пуле, а нисам знао да човек постоји. Тада су ми објаснили на чему је све радио...Затим сам упознао Предрагову партнерку Бибу која ме је упутила на његову импозантну монографију...ту се зачела једна искра, идеја да се исприча прича о Предрагу Спасојевићу", каже аутор филма Мапа пуна снова Данило Лола Илић.

Од идеје до реализације филма прошло је 3 године. Више од 70 интервјуа сведоче о Предраговој величини и дубоком трагу који је оставио за собом.

„Њега сви воле, био је јако пажљив, и са сарадницима и са пријатељима, породицом...био је топао човек...специфичан, као што се у филму и каже, управо по топлој људској души, поред тога што је био изузетан дизајнер, што је стварао визуелне идентитете када тога није ни било", каже Данило Илић.

Најтежи задатак Данилу било је сажети 30 година пребогате каријере у 70 минута филма. На емотиван начин приказати свестрани лик и дело уметника, али и пренети снажну поруку млађим генерацијама

„Да можда не треба срећу тражити у свету, него да се може опстати и ту. Многи су остали, опстали и направили дивне ствари", истиче Данило.

Прерана смрт Предрага Спасојевића прекинула је остваривање његових снова са мапе. Али, Србин рођен у Чапљини, целог живота заљубљен у Истру, за његове суграђане наставио је свој живот као добри дух Пуле.

број коментара 0 пошаљи коментар