Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Један од главних догађаја наредне недеље када су у питању Срби и српска заједница у суседним земљама свакако је предстојећа Конференција Срба у региону у сталном заседању која ће се одржати у Новом Саду, 18. маја. Главна тема скупа је положај Срба у Црној Гори. О значају конференције говориће гост емисије, главни координатор и организатор скупа Љубомир Алексов, представник српке мањине у мађарском парламенту. У другом делу емисије, српску штампу из региона листа и коментарише гост Драгослав Вучић, главни и одговорни уредник Франкфуртских „Вести", најтиражнијег српског дневног листа у дијаспори који је недавно обележио јубилеј, 25 година редовног излажења.

О разлозима за стављање на дневни ред теме Конференције о положају српског народа у Црној Гори, чућемо директно из Подгорице од председника Српског националног вијећа Црне Горе Момчила Вуксановића, једног од организатора и председавајућег скупа.

Од осталих садржаја у емисији видећемо и како је протекао овогодишњи Међународни фестивал документарног филма „Белдокс", који се већ 11. пут одржава у нашем главном граду, а у коме учествују и српски филмски ствараоци из дијаспоре и региона. Догађај је пратила новинарка Марија Цвијић.

Дописница РТС-а из Канаде Бранка Дикановић Трбојевић извештава о донаторској вечери у Торонту на којој су прикупљена средства за помоћ породицама ветерана из ратних операција на Косову и Метохији, у време агресије НАТО пакта на нашу земљу крајем деведесетих прошлог века.

Репризу емисије можете погледати у уторак, 15. маја у 13.05 на РТС Свет.

Уредник и водитељ емисије Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић.

број коментара 0 пошаљи коментар