Србија на вези - регион у фокусу

Административна грешка - проблем хрватског држављанства за пет хиљада Срба, једна је од тема којој посвећујемо део вечерашњег издања емисије, на РТС СВЕТ у 18.55 часова. Емисију можете погледати и сутра у 01.55 и 12.50 сати.

Трагом вести коју су недавно објавили лист Савеза Срба из региона "Српско коло" и недељник Српског народног вијећа "Новости", да више од 5000 Срба не може да оствари право на хрватско држављанство због републичког држављанства које им је уписано у матичним књигама, у госте смо позвали председника Удружења за заштиту уставности и законитости Саву Манојловића, да појаснимо ову ситуацију и видимо каква су решења могућа.

Прошле недеље, у федералном делу Босне и Херцеговине, тачније у Дрвару одржана је оснивачка скупштина Савеза српских удружења "Завичај". Циљ овог удружења је повратак, останак и опстанак Срба у Федерацији БиХ, њихово запошљавање, заштита имовине, очување традиције, културе и језика. Видећемо прилог Радио телевизије Републике Српске.

Колу српских сестара у Медарима у Западној Славонији недавно је достављена хуманитарна помоћ од чланова Удружења пензионера Вуковар Нови. Прилог су припремиле колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Куд год да се селио, наш народ је са собом носио и чувао карактеристике свога краја. Питамо ли се, шта све чини наш етнос? Један од одговора, ових дана налази се у Музеју Козаре у Приједору.

Своја осећања према завичају, Крајини Јован Опачић је у књигу поезије "Крајишке елегије", чија је промоција ових дана била у Матици исељеника у Београду. Догађај је пратила Марија Цвијић.

Музичка подршка у студију биће мушка певачка група Културно уметничког друштва "Крајина".

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар