Наталија Поклонска поносна на своје српске претке

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, мр Иван Костић заједно са члановима Одбора одржао је састанак са заменицом председника Одбора за безбедност и борбу против корупције Државне Думе Руске Федерације - Наталијом Поклонском, на ком су, поред осталог, разговарали о положају запослених Срба у Русији.

Приликом разговора о суверенитету и интегритету двеју држава, посланици Народне скупштине захвалили су Русији на подршци коју пружа Србији у очувању територијалног интегритета. Истакнуто је и да две братске земље, делећи исту веру, треба да је негују и чувају и ван граница двеју земаља, како би сарадња била ојачана кроз Интерпарламентарну скупштину православља.

На састанку је кључна тема била иницијатива Наталије Поклонске да се српским радницима који раде у Русији продужи радна дозвола и боравак, која се у овом моменту продужава на сваких месец дана. Очекује се да се продужавање радне дозволе оверава на трајање од шест месеци, као и решавање тог питања у кратком року.

Председник Одбора Иван Костић подсетио је медије на захтев чланова Одбора поднет приликом недавне званичне посете Русији, да се српским радницима омогући продужетак легалног боравка и појаснио на који начин је посланица Поклонска посредовала у томе.

„Наталија, као заменик председника Одбора за безбедност, који је надлежан за рад Министрарства унутрашњих послова, одмах нам је изашао у сусрет, упутила је писмо и одмах добила одговор Министраства спољних послова, а очекује се и одговор из других министрастава, и надамо се, да ћемо у сарадњи са њом успети да решимо проблем, да наши радници добију боравак, тј. радну визу на 6 месеци или годину дана", рекао је мр Иван Костић.

Имајући у виду историјску наклоност Цара Николаја према Србији као и данашњи став и однос председника Путина, Наталија Поклонска, у обраћању новинарима, изразила је уверење да ће захтев Одбора бити позитивно решен.

На питање како разматрати појам асимилације када је реч о Србима који живе на територији Русије, истакла је да су Срби и Руси братски народи, и да је најважније да чувамо свој идентитет, културу, традиције, обичаје и православље, те да ће нам бити добро, где год да живимо.

Наталија Поклонска једна је од најзаслужнијих за враћање Крима Русији 2014. године. Ово је њена прва званична посета ван Руске Федерације.

Подсећајући на заједничке историјске и културне тековине и многовековно пријатељство два народа, открила је да и њени корени потичу и из Србије и да ће детаљније истражити своје српско порекло.

„Поносим се историјом својих предака и поносим се нашом савременом историјом. Наше земље, Русија и Србија треба да доживе процват и наши национални интереси се морају поштовати, а наше пријатељство треба да ценимо, чувамо и јачамо", рекла је Наталија Поклонска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво