Магазин Србије на вези, РТС Свет, 20.45

У сусрет 63. Песми Евровизије у Лисабону, о овогодишњим победницима фестивала документарног филма "Златна буклија", о посебности пројекта учења српског језика путем Скајпа - вечерас у "Магазину Србије на вези". Емисију можете погледати и на РТС2, у суботу, 28. априла у 11.30.

Пред одлазак на Еуросонг 2018. у Лисабон, Балканика ће бити гост Магазина. Упутићемо заједнички позив гледаоцима у дијаспори да 10. маја, на другој полуфиналној вечери овогодишњег такмичења, гласају за број 3, и песму „Наша деца".

Сања Илић и вокали Балканике, извешће уживо један од највећих екс-ЈУ музичких хитова, песму Дада Топића и Слађане Милошевић - „Принцеза".

Жири Међународног фестивала документарног филма у Великој Плани одабрао је 13. пут најбоље ауторе краткометражних филмова, репортажа и документараца у региону. Тамара Дрезгић добитница је награде у чак две категорије - Прву награду Златна буклија за филм, и то за суптилан приказ лика и дела костимографа Ангелине Атлагић у емисији Србија на вези - портрети и Grand Prix Златна буклија за емисију Прича о Вајагићима.

Grand Prix Златна буклија припао је и колеги Новици Савићу, из РТС дописништва у Пожаревцу, за емисију Ропство и слобода. Тамара Дрезгић и Новица Савић биће са Србијом на вези.

Академска српска асоцијација (АСА) је удружење са седиштем у Нишу, чији пројекат Онлајн учење српског језика путем Скајпа, већ пету годину подржава Управа за дијаспору МСП-а. До сада је курс прошло више од две стотине деце и младих.

О значају и успеху пројекта, специфичностима онлајн учења у ситуацији када је српски третиран као нематерњи језик, за Србију на вези говоре проф. др Јелисавета Тодоровић, психолог, редовни професор на Филозофском факултету у Нишу, и проф. др Марина Јањић, предавач на Катедри за српски језик Филозофског факултета у Нишу, која је приредила и интерактивну радну свеску за децу у дијаспори.

Лепота Балкана, његова историја, наслеђе, култура а надасве његове игре неисцрпан су извор инспирације играчке трупе Una Saga Serbica. Изворни фолклор надограђују новом формацијом и јединственим корацима модерне кореографије.

Најновији спектакл "Игра богова" премијерно ће бити изведен 5. маја у Великој дворани Сава Центра. Ексклузивно у емисији видећемо део нове кореографије.

Уреднице емисије Јелена Ђорђевић Поповић и Мирјана Николић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво