Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

На данашњи дан сећамо се шеснаест наших колега погинулих у НАТО бомардовању 1999. године када је као "легитиман циљ" гађана зграда РТС-а. После деветнаест година остало је болно сећање и питање без одговора - зашто? О култури сећања разговараћемо са директором Института за савремену историју, историчарем проф. др Момчилом Павловићем.

Манифестација "Дани сјећања", посвећена страдању српске деце у ратовима у 20. веку коју организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, одржава се у више градова Републике Српске. Део говора са свечане академије председника Додика, чућемо у вечерашњој емисији.

И ове године, по трећи пут за редом, пробој Јасеновачког логора (22. април 1945.) биће обележен са три комеморације. О томе за нашу емисију говори председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

О нашем колективном сећању можемо учити од појединаца, оних ванредних и истрајних у чувању успомена. Колегиница Марија Цвијић, припремила је причу о Станоју Стојковићу, који одржава српска војна гробља у Македонији, а Мирјана Раичевић Тасић о Чедомиру Павићу, који је још током Балканских ратова дошао из Америке да помогне свом народу у борби за слободу.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар