Лабуд Драгић гост српске заједнице у Канади

Књижевник Лабуд Драгић током априла гостује у Торонту и широм Онтарија, промовишући свој роман "Кукавичја пилад". Реч је о делу, овенчаном са четири значајне награде: "Момо Капор", "Исидора Секулић", "Светозар Ћоровић" и "Печат времена". Ево како је протекла промоција романа у Генералном конзулату Србије у Торонту.

Роман Кукавичја пилад у издању Српске књижевне задруге приповеда о догађајима с краја Првог светског рата, када су групе псеудокомите, под патронатом Италије , терорисале становништво Црне Горе, у покушају да уруше младу земљу Јужних Словена и на власт врате остарелог и одбеглог књаза Николу.

Аутор је говорио о свом делу, историјској грађи и уметничком изразу, али и о издаваштву. Домаћин ове промоције, Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту, овако говори о односу држава и култура:

"Дипломатско-конзуларна представништва скоро свих земаља обавезно прате збивања и догађаје из културе, како земље пријема, тако и дијаспоре, посвећујући извештавања из културе значајан простор. Култура и уметност представљају прозор државе, земље или нације кроз који заинтересовани могу да виде с ким имају посла. Што је прозор чистији и поглед је лепши и бољи. Због тога се држави отварају сва врата. На крају крајева, у историји српске дипломатије имали смо неколико врсних дипломата књижевника", каже за Програм за дијаспору РТС-а генерални конзул Василије Петковић.

Лабуд Драгић је добро познат читалачкој публици у Торонту, а у највећи град у Онтарију, стигао је на позив тамошњег Удружења књижевника Десанка Максимовић. Стрпљиво је одговарао на питања добро обавештене публике, где је било доста и оних пореклом из Црне Горе и Херцеговине.

На питање РТС-а како је његов роман примљен у Црној Гори и да ли је и тамо омиљен, каже:

„Нисам омиљен код тамошњег режима, али код једног дела јесам и тамо. Био је један сајам књига у Црној Гори прошле године и све књиге које су се тамо појавиле, продате су за један дан. Значи, није Црна Гора једноумна толико, колико би хтела да буде, али иде ка том једноумљу. У ствари, тај нережимски народ је терорисан медијима, са којих се пласирају лажи и са којих се фалсификује стварна црногорска историја и стварне вредности Црногораца. Црногорци су Срби са простора Црне Горе, са територије која се зове Црна Гора", каже Драгић.

До почетка маја, Лабуд Драгић има заказане промоције свог романа и сусрете са српским расејањем у Кичинеру, Виндзору, Монтреалу, а потом и у Чикагу и Филаделфији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара