Магазин Србије на вези, РТС Свет, 21.00

На историјско путовање кроз Београд водиће нас Владан Ђурковић, а српску заједницу у Канади представиће нам др Радоман Батуран, уредник двојезичног књижевног часописа "Људи говоре". Музички гости "Магазина Србије на вези" су сопран Данијела Бјелица из Цириха, Љиљана Арсеновић и Љубомир Трујановић, као и хорови "Kраљица Марија" и "Бинички". Емисију можете погледати и на РТС2 у суботу, 21. априла у 11.30.

У данима када Београд прославља важне датуме из своје историје, у емисији Магазин Србијe на вези, кроз београдски времеплов водиће нас редитељ Владан Ђурковић, директор позоришта Дадов, један од оних који су и осмислили овогодишнје Дане Београда, који се традиционално обележавају од 16. до 19. априла. Чућемо нове, неиспричане приче о Београду и његовим житељима током векова, а бићемо и у прилици да видимо како данас изгледа Косанчићев венац, после велике реконструкције, Калемегдан, а завирићемо и у многе значајне институције Београда, које су ових дана отворене за јавност.

Гост емисије биће и др Радомир Батуран из Торонта, који ће нам представити књижевни часопис Људи говоре који окупља писце на српском језику са свих континената, а који излази у Торонту. Недавно је у Генералном конзулату Србије у највећем онтаријском граду представљен часопис који спаја књижевност, сликарство и музику, а штампа се на
српском и енглеском језику. Др Радомир Батуран, научни сарадник Универзитета Торонто и Универзитета Београд, члан Удружења књижевника Србије и Канаде, поред овог значајног часописа који уређује, представиће и живот наше заједнице у Торонту и Канади.

Сопран, Данијела Бјелица из Цириха, уз клавирску и виолинску пратњу Љиљане Арсеновић и Љубомира Трујановића, наступиће у музичком делу наше емисије. Чланица је Циришке опере, неко ко учествује на тамошњим фестивалима, концертима, али и свим дешавањима српске заједнице у Цириху и другим швајцарским градовима.

Хор Краљица Марија, 26. априла концертом са Уметнички ансамблом Бинички, у Дому војске слави 10 година рада, а у нашем студију наступиће заједно са диригентом Иванком Стојков у сусрет јубилеју, са композицијама домаћих аутора.

О стваралаштву сликара Уроша Предића, његовом легату у Зрењанину, који је ових дана био пресељен у Галерију САНУ у Београду на великој изложби, говори Оливера Скоко, кустос и аутор изложбе.

Уредник и водитељ Сузана Гвозденовић Пузовић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво