Дани српске културе у Истри у духу рокенрола

У Београду, у Матици исељеника Србије, одржана је промоција манифестације "Дани српске кулутре у Истри". Програм је представио Милан Рашула, председник Вијећа српске националне мањине Истарске жупаније и сликар и вајар Слободан Кокотовић.

Нушићева 4 у духу медитерана, захваљујући скулптурама и графикама уметника из Пуле. Као аутор 17 самосталних изложби, Слободан Кокотовић не крије трему, јер своја дела први пут излаже пред београдском публиком.

„То су скулпутуре у дрвету настале 2017. године, а идеја је облик, чак и нека врста геометријске апстракције", каже за РТС сликар и вајар Слободан Кокотовић.

Графике Ђурице Цигановића и скулптуре Слободана Кокотовића биће изложене до 16. априла. Оваквим пројектима ради се на јачању веза са матицом, а на том трагу одвијаће се и 10. јубиларни Фестивал српске културе у Истри. Ове године у знаку рокенрола.

„Имам задовољство да представим тему 10. фестивала, а то је 60 година од рођења Милана Младеновића, фронтмена групе ЕКВ, који је рођен у Загребу, а свој културни опус је обележио у Београду", каже Милан Рашула, председник Вијећа Срба Истарске жупаније.

Пројекат "Дечак из воде" подсетиће на целокупну рок сцену тог времена.

„Са тим на неки начин приступамо нашој млађој популацији, јер ово је већ трећа генерација Срба у Истри. Прилазимо тој млађој групи, јер је присутна асимилација, и ми ћемо кроз овакве и сличне пројекте покушати да потенцирамо пре свега српску културу, традицију, обичаје и веру", каже Рашула.

Десети јубиларни "Дани српске културе" у Истри одраће се од 18. до 30. априла када се уједно обележава и 5 година рада Српког културног центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво