Гастрономске чаролије Кола српских сестара у Меривилу

У америчкој савезној држави Индијани, чланице Кола српских сестара имају обичај да направе светковину и припреме велику количину пита, које воле и Срби и Американци. Новцем од продаје помаже се и Црквеношколска општина Свети Сава у Меривилу.

За жене које раде на спремању пита у кухињи цркве Свети Сава у Mеривилу, у Индијани, волонтерски рад је питање поноса и задовољства што могу да помогну.

Направи се на хиљаде пита које се продају посебним данима, али и током целе године. Оне донесу значајна средства Црквеношколској општини.

Беба Рудман је рођена у Америци, а њени родитељи су дошли из Требиња. Каже да је то обичај који је наследила од њих.

„Сада правимо пите за нашу цркву, као што видите, важно је за нашу децу да знају традицију...моја деца су рођена у Америци, али је важно да знају одакле су дошли", каже Љиљана Мићић.

„Од ове штрудле што жене продају, купују се разни материјали који су потребни за обнову...нпр. тепих је прошле године замењен у цркви, што је коштало више од 20 000 долара", каже Милена Ивановић.

Старешина храма Свети Сава у Меривилу је протојереј ставрофор Марко Матић, који је родом из Накучана код Шапца.

„Те пите и колачи се праве по истом рецепту, не мења се већ 40 година...наша црква је по њима постала препозната, не само у околини, већ шире...не само међу нашим људима, него и Американцима...Тако да оне за један дан продају на хиљаде пита, штрудли и колача", каже протојереј ставрофор Марко Матић.

Нема сумње да ће ова дивна традиција да се настави у Меривилу још дуги низ година.

број коментара 0 пошаљи коментар