Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Према попису становништва из 2011. године, Мађарска је једина земља у свету у којој се број Срба повећао у односу на претходну статистику из 2001. године. Неформални број о коме се говорило у јавности постао је званичан. 10038 Срба у Мађарској, те 2011. године јасно се изјаснило о својој националној припадности. Самим тим, дошло је и до извесног побољшања положаја српске националне мањине у суседној Мађарској.

Према Закону о националним мањинама у Мађарској, од 2014. године српска национална мањина (поред осталих 12) има право на свог представника у парламенту, али са ограниченим деловањем и без права гласа (само по питању националних мањина). 8. априла Мађарску очекују парламентарни избори. Како се за то припрема српска заједница, разговараћемо са досадашњим и будућим представником Срба у мађарском парламенту Љубомиром Алексовом.

Кад год се помене статус Срба у региону, као добар пример истичу се Мађарска и Румунија. Обе земље имају кровне организације. У Мађарској, то је Самоуправа Срба, и председница ове организације Вера Пејић Сутор биће, поред осталих наша гошћа. Такође, угостићемо и потпредседника Самоуправе Игора Руса.

Биће речи о школовању на српском језику и проширењу, обнови и отварању нових школа, јер се број ученика повећава. Почињу радови и на обнови културних установа.

За нашу емисију говоре и председник Печујско-барањско-српског удружења Предраг Мандић и председник Српског културног удружења "Банат" из Деске Кристофор Врцан. Путем скајпа, са њима је разговарао Мирослав Карлица.

Од 20. до 27. марта у Мађарском националном театру се одржава фестивал мањинских позоришта. Главни организатор Српско позориште у Мађарској, које ће нам се представити сегментом из представе "Авала експрес".

Промоција књиге "Моја Пешта" Добриле Боројевић, објављене у издању Српског позоришта у Мађарској, недавно је, после Будимпеште одржана и у Матици исељеника и Срба у региону, у Београду. Била је то прилика да колегиница Вања Васић забележи догађај.

Реприза емисије у уторак, 27. марта у 13.05

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи