Кратке приче у бојама

У Галерији Српске националне академије у Торонту одржана је изложба слика академског сликара Озренка Мркића под називом "Кратке приче у бојама". Ликовну академију уметник је завршио у Сарајеву, а у Канади живи од 1994. године.

Слике Озренка Мркића бележе призоре из свакодневног живота, онако како их уметник доживљава, док на посматрача остављају утисак уљаних белешки и сновиђења на платну.

Сам уметник каже да слика већ доживљено, тамо негде. Пуне и чисте боје на Мркићевим платнима, сведени ликови, скривени детаљи, имају пуно поклоника у Торонту.

На питање када ће његове радове видети публика у Бањалуци или Београду, Мркић одговара:

„То је мој сан, јер то је мој свет. То је простор на коме су моје слике и настале, а пројектоване су на платна овде. На жалост, јако је скупо да сам организујем изложбу...све сам радим, нико ме не подржава финансијски, а најскупљи је трансфер преко океана, који је сада за мене незамислив".

Слике овог уметника интригирају и необичним и интригантним насловима које Мркић сам смишља или инспирацију налази у афоризмима, књижевности, серијама...

Ево само неких: Човечност и друге добре намере, Ја сам луталица страсно заљубљен у живот, Нема слободе без истине, Данас је морално бити неморалан, Брзина ставља тачку на живот, Раскршћа меморије или Мачка која је изгубила осам од својих девет живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво