Стокхолм - награђен филм и редитељ Горан Марковић

На недавно одржаном Balkan New Film Festival-у у Стокхолму награђени су филм у продукцији РТС-а "Слепи путник на броду лудака" и његов редитељ Горан Марковић.

На овогодишњем међународном Филмском фестивалу у Стокхолму под називом alkan New Film Festival (BaNeFF), у фокусу су биле теме и питања идентитета, промена у друштву, односи и неразумевање међу људима на један комичан и трагичан начин.

Наш филм Слепи путник на броду лудака у продукцији РТС-а, а који говори о последњим данима знаменитог српског приповедача Петра Кочића имао је веома запажен успех.

Филм је освојио Награду публике, а самом редитељу Горану Марковићу, додељена је Награда за животно дело.

„Значи ми то што је мој филм овде приказан, што ће неко то да види и што ће наши људи моћи да се упознају са нашом продукцијом. Овај фестивал је један од оних у низу малих фестивала који приказује српске филмове и мислим да за дијаспору то доста значи", каже Горан Марковић.

Чланица жирија, позната шведска глумица и сценаристкиња Ива Боман каже да је захваљујући управо овде приказаним филмовима, научила много више о подручју Балкана.

„Било је велико задовољство гледати све ове филмове. Велика је разноликост тема, али и велики број филмова са темом рата, неке од њих се баве историјом, као нпр. ваш филм. С обзиром на то да знам мало о дешавањима на Балкану, морала сам мало да истражим путем компјутера. Тако сам сазнала да је било пуно ратова и сада ми је јасно што је та тема толико заступљена", каже Ива Боман.

Треба подсетити да је оснивач и аутор овог фестивала наша глумица и продуценткиња Јелена Мила, која већ више од 18 година живи и ради у Шведској.

„Привели смо крају овај седми фестивал, међутим осми већ планирамо. Имамо већ неке филмове „на путу", чули смо да су добри и треба да их прикажемо. Задовољни смо овим фестивалом. Имали смо добре госте и још боље филмове", каже за РТС Јелена Мила.

Фестивал новог филма са Балкана одржава се већ седму годину уз подршку Шведског филмског института и Града Стокхолма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво