Славско окупљање у Грачаници

Прослава Дана државности Србије, Сретење, истовремено је и слава "Српске братске помоћи", једне од најстаријих српских организација у Чикагу, а и Сједињеним Америчким Државама. Овога пута одржана је у великој сали манастира Нова Грачаница и привукла највећи број посетилаца до сада.

Обред резања славског колача на слави Српске братске помоћи у Чикагу, Сретење, обавио је владика средњезападноамерички Лонгин. Била је то и централна прослава Дана државности Србије за Чикаго и тај део Сједињених Америчких Држава.

Домаћин славе одржане у великој сали манастира Нова Грачаница био је Петар Гатарић Јуниор са супругом Гоги, децом, а слави су присуствовали и његов отац Петар и мајка Маргарета.

Међу гостима били су сенатор Републике Српске Бранко Тупањац, председник Српске народне одбране Небојша Живковић, отац Петар Саиловић из манастира Нова Грачаница, бизнисмен Владо Бјелопетровић, лекари, пословни људи, руководиоци спортских организација и други.

Председник Српске братске помоћи Драган Селаковић захвалио је свима на доласку. Госте је поздравио домаћин славе Петар Гатарић и позвао све да буду што активниији у српској заједници у Чикагу како би била што јача.

Петар је рођен у Америци. Прошле године је први пут посетио Србију и био је одушевљен, а овог лета планира да посети Бања Луку и околину, родни крај његовог оца.

"Све је било лепо. Храна је била лепа. Владика је био овде. Била је пуна сала. Ово је био први пут да је толико народа дошло на нашу славу", каже Гатарић.

Како је одлучио да прихвати да буде домаћин славе?

"Прошле године Владо Бјелопетровић је био домаћин и њега сам знао још кад сам био мало дете. Он ми је рекао да сам ја нова генерација, и питао ме да будем следеће године домаћин. И ја сам то прихватио", каже Петар Гатарић.

Чланови малог и средњег фолклорног ансамбла Грачаница наступили су са сплетом народних игара и рецитацијама.

Добар одзив посетилаца на прослави Сретења овде у великој сали Нове Грачанице показао је да Српска братска помоћ и данас има велику улогу у животу српске заједнице овде у Америци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво