Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Вечерас у "Србији на вези"- регион, и мало даље...Гост у студију Милош Мељанац, аутор књиге "Молошево насеобина удовица".

Дан државности Србије, обележен је широм света, пре свега у нашим амбасадама и конзулатима. О прослави државног празника у Паризу, извештава Владан Јочић.

Председник Републике Српске Милорад Додик на позив Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима, недавно је боравио у Карловцу и том приликом је посетио Саборни храм Светог оца Николаја и присуствовао прослави крсне славе (Свети Трифун). Догађај су пратиле колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Село Рамљане налази се шест километара јужно од Книна (Хрватска). Некада већински српско, уочи рата деведесетих, ово село је имало близу шест стотина становника, данас нешто више од стотину. Њихову свакодневицу забележиле су колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Ових дана навршава се стотину и једна година од Топличког устанка. Историја једног народа понекад се може сагледати у животима појединаца и њихових породица. Политиколог, професор доктор Драган Симеуновић годинама је истраживао, прикупљао старе фотографије и документа, како би сачувао сећање на Топлички устанак, и учешће својих предака у јединој побуни "иза фронтова" против стравичне аустроугарске и бугарске окупације током Првог светског рата.

1942. године у македонском месту Милошево (општина Крушево) десило се убиство девет далматинских колониста. Овај, на жалост мало познати злочин истраживао је Милош Мељанац и сазнања о томе изнео у књизи "Молошево насеобина удовица". Милош Мељанац биће наш гост.

У Стокхолму се одржава "Balkan New Film Festival", на коме ће у бројној и јакој конкуренцији филмова из региона бити представљен и наш филм "Слепи путник на броду лудака", редитеља Горана Марковића у продукцији РТС-а. Утиске о филму и са фестивала пренеће нам Марија Берета.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар