Српски фестивал у Норт Порту

На имању цркве Свети Сава, у месту Норт Порт на Флориди, одржан је, са великим успехом, осми Српски фестивал. Наступила је локална фолклорна група "Хероина Милунка Савић", као и ансамбли из других места на Флориди. Српска заједница у Норт Порту има све више чланова, али и оних који тамо проводе само зимске месеце.

Осми годишњи Српски фестивал на имању Свети Сава у месту Норт Порт на Флориди почело је интонирањем америчке и српске химне. Међу посетиоцима има Срба који су ту стално настањени и других, који проводе на Флориди пола године, тј. зимски период и дођу из Чикага, Кливленда, Њу Џерсија и Канаде.

Парохија је основана пре три деценије. Црква се управо завршава што је за овдашње житеље испуњење дугогодишњег сна. Сви кажу да су одушевљени новим свештеником Сашом Ђурђевићем, који је дошао из Ваљева у априлу.

„Ако Бог да, сви смо се договорили и сложили да прихватимо једну врло занимљиву понуду и то ће бити јединствено у овим крајевима. Наш иконостас ће бити, израђен не у дуборезу, него у каменорезу", каже свештеник Саша Ђурђевић, црква Свети Сава, Норт Порт, Флорида.

„Ја сам оснивач ове парохије 1988. Нас 17-оро је било у кући Милице Живковић тада", каже Жарко Лазић, оснивач парохије.

„Сваког петка учимо азбуке, почиње у 5 сати, а од пола 6 до 6 учимо песме, српску поезију", каже Мирослав Ђурић, председник Црквеношколске општине, Норт Порт.

На Флориди је сазидано девет српских цркава у последњих 20 година. Тако су и овде дошли посетиоци из других места.

„Имамо нову цркву коју смо изградили пре 12 година. Ту се служи литургија сваке недеље", каже Срето Видачак, председник Црквеношколске општине, Ст. Петерсбург.

Све је посебно одушевио наступ познатог певача Радише Урошевића. У Норт Порту су управо основали своју фолклорну групу Хероина Милунка Савић, а гостовали су и бројни други ансамбли.

Баш као на фестивалима у Чикагу и у другим местима, било је и разноврсне хране, од печења до домаћих пљескавица, ћевапа и палачинки.

Српски фестивал у Норт Порту на Флориди привлачи све више посетилаца. Није ни чудо, јер је у то време на Флориди топло, а у Чикагу пада снег.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара