Испит код чика Мише

Књига Милована Витезовића "Испит код професора Милоша Н. Ђурића" недавно је представљена у Скупштини града Београда. У години јубилеја, издавач књиге, Завод за уџбенике, обележава 60 година постојања, 125. годишњицу од рођења и 50. годишњицу смрти професора Ђурића.

Приче и анегдоте о некад највољенијем и најслушанијем београдском професору настављају свој живот.

„Ова књига је настајала једно 50 година. Срећом, успео сам да не објављујем по периодици, чувајући то", каже за РТС Милован Витезовић, аутор књиге.

Некада његов ученик, данас једини који сведочи о великом човеку, хеленисти, чика Миши, чије лекције никад неће заборавити.

„Једног дана сам су обратио са степеница. Погледао ме је и рекао: Сиђи, будалчино, доле. Ја сиђем, а он ми каже: Добар дан, сине Миловане. Одржао ми је лекцију: Не јављај се са висине!", каже Витезовић.

Предавао је етику у теорији, али и пракси. Ни издавачи нису остали без своје лекције. Превод Хомеровог спева био је спреман, али...

„Првог кога угледа на ходнику је лектор. Онда почне да виче: Будалчине, шта то радите, будалчине. Сви изађу, па га тихо питају о чему се ради. А он: Будалчине, није Ахил, него Ахилеј! Одговорише му да је тако свуда у Европи. А он резимира: Будалчине, Грчка је била пре Европе Европа, а што се Европе тиче, у њој ће и Прометеј постати Промет", каже Витезовић.

Од оних што су смели, он је смео највише. Због тога је кажњаван, али безуспешно.

„И кад не стане струје, он каже: Шта ради онај колмовани на Дедињу? На сред часа. Он је смео све", са осмехом се присећа Витезовић.

Мала по обиму, али велика по садржају и својој мисији.

„У јединтвеном српском простору, ма где живели, ми сви волимо да смо окренути ка отаџбини, а нема човека који је боље ухватио целину наше отаџбине у модерно доба, рекао бих у 200 година", каже Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике Београд.

Радећи на књизи, опет се нашао на испиту код професора Ђурића, каже Витезовић. Сада је ред на нас, читаоце. Да ли ћемо га положити?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво