Србија на вези - регион, РТС САТ, 18.55

Пројекат регистрације некретнина на тероторији Босне и Херцеговине започет у септембру 2013. године и трајаће до јануара 2020. Различити начини обавештавања у ентитетима, довели су до тога да је у 56 општина у федералном делу БиХ истекао рок за пријаву имовине. Ипак, тиме није све изгубљено. Шта радити у случају ове и других ситуација у вези са регистрацијом имовине у ФБиХ, појашњава председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта. "Србија на вези" вечерас, на РТС САТ у 18.55, реприза у уторак, 30. јануара у 13.05.

С друге стране чућемо каква је је проблематка са имовином Срба из Хрватске који имају држављанство Босне и Херцеговине, посебно уколико се, због финансијских проблема угаси Удружење радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ. О томе, из Бањалуке, за нашу емисију говори председник Удружења Никола Пузигаћа.

У згради Уједињених нација у Њујорку, отворена је изложба о највећем страдању, пре свега, српског, јеврејског и ромског народа током Другог светског рата у злогласној Независној Држави Хрватској. Српско-јеврејску иложбу под називом "Јасеновац-право на незаборав" отворио је министар иностраних послова Владе Србије Ивица Дачић.Поред историчара, истраживача и личности из јавног живота, аутори различитог уметничког израза дали су изузетан допринос овој изложби: академски вајари проф. др Габријел Глид, син Нандора Глида, познатог вајара који је овековечио страдалнике у логорима Дахау, Маутхаузен и саградио споменик у Јадвашему посвећен жртвама Холокауста, Љубиша Манчић и Катарина Трипковић, Драган Јеловац, магистар и академски сликар, и Вукица Микача, уметнички фотограф. Из Њујорка извештава Драгана Ракочевић.

Малобројни Срби повратници у западни део Славоније окупљени су око цркве. Недавно је, поводом полагања камена темељца капеле посвећене Новомученицима јасеновачким у манастиру Јасеновац, Света литургија сабрала је Србе са свих страна Славоније. Догађај су забележиле колеге из Радио телевизије Републике Српске.

И ове године, како у Србији, тако и ван њених граница, Срби славе свог свеца и просветитеља Светог Саву (27. јануар). Овога пута видећемо како је било у Републици Српској и Македонији. О томе извештавају колеге из Радио телевизије Републике Српске и портала на српском језику у Македонији Србтела.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар