Професор Костић научник светског гласа

Професор Миливоје Костић, родом из околине Ужица, дуго живи у Сједињеним Америчким Државама. Светски је признат стручњак за термодинамику, а у августу га очекује учешће на Међународној конференцији за пренос топлоте у Пекингу.

Професор емеритус Илиној универзитета др Миливоје Костић припрема се да овог лета учествује на 16. Међународној конференцији за пренос топлоте у главном кинеском граду, Пекингу, као специјални гост организатора. Др Костић је главни уредник Секције за термодинамику интернационалног журнала Ентропија, који је базиран у Швајцарској и светски је цењен стручњак у овој области.

„То је као Олимпијада за топлоту и термодинамику и она се одржава сваке 4 године у разним државама, углавном у развијенијим западним државама и први пут се сада одржава у августу у Кини, а ја био позван да будем на њиховом панелу", каже професор Костић.

Шеф одсека за машинство на Универзитету Федерико Симерела каже да је познавао Костићев рад и пре него што га је лично упознао. Професор Симерела каже да је термодинамика као и машинство, струка са одличном перспективом у Америци и да су стручњаци из те области врло тражени. Каже да знање из термодинамике све више користе америчке компаније и помаже им да побољшају перформансе машина, чак и да смањује њихову величину и тежину.

Костић је рођен у селу Биоска код Ужица, а свима с поносом говори да је из Србије.

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, са највећом просечном оценом тада. Радио је у Винчи, предавао је на Београдском универзитету. Провео је једно време на студентском програму НАСА-е.

Данас одлично сарађује са Кинеским универзитетом Синг Хуа, који се сматра најбољим на свету за инжењерске и компјутерске науке.

„Ја сам посебно заинтересован за други закон термодинамике и припремам неке нове радове за које се надам да ће бити врло, врло уникатни", открива проф. Костић.

Професор Костић планира да овог лета и поред обавеза на великој конференцији у Кини обавезно посети и родно место Биоска код Ужица.

број коментара 0 пошаљи коментар