Србија на вези - РТС САТ у 18.55

Ближи се 27. јануар када Срби широм света прослављају школску славу Светог Саву. У Паризу се традиционално од 2005. године одржава свечаност посвећена Светом Сави. Програм организују Савез Срба Француске и удружење "Балкан омнибус". Гости емисије председник Одбора за културу Скупштине дијаспоре Срба Француске Петар Гојковић и уметница Биља Крстић.

У Чикагу је поводом првог дана православне Нове године одржана приредба на којој су малишани добили пакетиће, срели се са Деда Мразом али и сами показали шта знају, кроз песму, рецитације и свирајући музичке инструменте. Организатор догађаја је ентузијаста Гордана Митровић - Василићи и Клуб жена који је основала. Извештава Александар Жигић.

Маја Херман Секулић живи на релацији Београд - Њујорк. Она је романсијер, есејиста, преводилац и песник. Њене песме нашле су се и у антологији америчке књижевности, а њена књига о Николи Тесли уџбеник је у неким приватним америчким школама. Недавно је Удружење књижевника Србије Маји доделило, за њено изузетно стваралаштво, награду ''Симо
Матавуљ''.

У емисијама Амерички сан које емитујемо у оквиру серијала Медијска мрежа српске дијаспоре, аутор Драган Ракоњац представља успешне људе који су се одселили у Америку. Овог пута видећемо две приче, као и инсерт из емисије о талентованој Мини Поповић.

На адресу колеге новинара и песника Владана Ракића, који је дуго живео у Немачкој, стигла је угледна књижевна награда ''Печат вароши сремско-карловачке'', али и две нове збирке поезије, које је промовисао у Удружењу књижевника Србије.

Брачни пар Јолић из села Збојштица код Ужица, пре петнаестак година напустио је подстанарски живот и радно место у граду и посветио се послу који воли. Владан израђује дрвене столичице, троношке, а Нада их осликава. Осим троношки које су им, како кажу, школовале децу, раде и друге, дрвене предмете, сувенире, који из Збојштице путују широм света.

Уредник и водитељ емисије Бобан Ковачевић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво