Република Српска увек близу срца

У Чикагу су током протеклог викенда обележени Дан и крсна слава Републике Српске. На свечаном банкету, у друштвеној сали тамошњег Српског саборног храма, присуствовао је низ истакнутих гостију.

Прослава Дана и крсне славе Републике Српске Свети Стефан почела је литургијом у српском саборном храму Светог васкрсења Христовог у Чикагу, а настављена је у друштвеној сали. Сечење славског колача обавио је старешина храма, отац Дарко Спасојевић, уз свештенике Добривоја Милуновића и Николаја Костура.

Отац Дарко каже да има пуно парохијана у Чикагу који су из Републике Српске.

"Да, имамо их доста који су се овде настанили, који су јако добри домаћини, веома успешни људи у разним браншама друштва и бизниса у Чикагу и веома добри верници", каже отац Дарко.

Међу почасним гостима на славском банкету били су Обрад Кесић, директор представништва Републике Српске у Вашингтону, Дејан Радуловић, конзул жеран Републике Србије у Чикагу, као и сенатор Републике Српске Бранко Тупањац и председник Српске народне одбране Небојша Живковић.

Присуствовали су бројни представници овдашње српске заједнице као што су познати бизнисмен Владо Бјелопетровић, председник Сабора крајишких Срба Стеван Докић, чланови Удружења крајишких Срба Прело и других организација и друштава.

"Па мени је срце пуно. Првенствено зато што се враћам кући и увек ми је драго да видим ове људе, део родбине и пријатеље, а поготово ми је срце пуно кад видим оволико пуно људи да су изашли да прославе заједно, као једна заједница, Дан Републике Српске", каже Обрад Кесић.

Све је почело поздравом председника Удружења Срба Републике Српске Мирка Симића.

"Задовољан сам што петнаести пут обележавамо Дан Републике и крсну славу Светог архиђакона Стефана и задовoљоан сам што је била пуна сала", закључује Симић.

Уз богату вечеру, одржан је и културно-уметнички програм у којем су наступили чланови групе Звуци Крајине, као и естрадни уметници Ратко Равић, Биљана Калем и други.

Наравно, ни овај догађај није могао да прође без народног кола.

Српска заједница у Чикагу је и ове 2018-те године показала да јој је Република Српска блиска срцу и поред велике географске удаљености.

број коментара 0 пошаљи коментар